Η Ιθάκη, ένα νησί με πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, δεν είναι μόνο γνωστή για την ιστορία και τη μυθολογία της, αλλά και για την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μέσα από τους συλλόγους της. Από πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις έως φυσιολατρικές και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, οι κάτοικοι της Ιθάκης προσφέρουν εναλλακτικές διεξόδους στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες, διατηρώντας τον τόπο ζωντανό και δημιουργικό, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Ελάτε να τους εξερευνήσουμε!
Κοινωφελής Όμιλος Ιθάκης – Φιλαρμονική
Η “Φιλαρμονική και Μουσική Σχολή Ιθάκης” ιδρύθηκε το 1904 από φιλόμουσους Ιθακήσιους, με σκοπό τη δωρεάν μουσική εκπαίδευση και τη συμμετοχή σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Η Φιλαρμονική αποτελεί έναν αυτόνομο σύλλογο, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ενταγμένη από το 1923 στον “Κοινωφελή Όμιλο Ιθάκης” (Κ.Ο.Ι.), αποτελεί έναν από τους βασικούς πολιτιστικούς φορείς του νησιού.
«Αυτό το σωματείο διαθέτει το μεγαλύτερο έμψυχο δυναμικό στο νησί, μετά τα σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου κ. Τηλέμαχος Βλασόπουλος. Η Φιλαρμονική διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο, αίθουσες διδασκαλίας, μουσείο μουσικών οργάνων, πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και μια συλλογή μουσικών βιβλίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, συνήθως η σύνθεση της φιλαρμονικής αποτελείται από 30 άτομα, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας και λίγους ενήλικες.«Η Φιλαρμονική είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό σχολείο σε έναν μικρό τόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βλασόπουλος σε μια προσπάθεια να ερμηνεύει τη σημασία της Φιλαρμονικής για τον τόπο του. Παράλληλα, σπεύδει να επισημάνει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της Φιλαρμονικής. «Στον σύλλογο εκπαιδεύονται περίπου 80 παιδιά, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από τα μισά παιδιά των σχολείων του νησιού. Η μουσική παιδεία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Στην Ευρώπη θεωρείται απαραίτητη. Εδώ παρέχεται δωρεάν.Μάλιστα, όπως ο ίδιος μας τονίζει με περηφάνια «η Φιλαρμονική εχει εκπροσωπήσει την Ιθάκη σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό, όπως στη Μαδρίτη, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.Φέτος, ο σύλλογος διοργάνωσε σειρά επετειακών εκδηλώσεων για τα 120 χρόνια από την ίδρυσή του.
Μαέστρος είναι ο κ. Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, εν ενεργεία μουσικός της Ορχήστρας Αθηνών. Παράλληλα, η Φιλαρμονική διοργανώνει συναυλίες και συνεργάζεται συχνά με καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές από την Κρατική Ορχήστρα και την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Ο κ. Βλασόπουλος τόνισε ακόμη «το Ιόνιο έχει μια μακρά και ξεχωριστή κλασική μουσική παράδοση, η οποία διαφέρει από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, η διατήρησή της Φιλαρμονικής είναι δύσκολη, καθώς πολλά παιδιά φεύγουν από το νησί μετά την Γ’ Λυκείου γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκ νέου στελέχωση της Φιλαρμονικής.
Δημοτική Μαντολινάτα Ιθάκης “Βαπτιστής Κουβαράς”
Η Δημοτική Μαντολινάτα Ιθάκης αποτελεί έναν από τους πιο ζωντανούς πολιτιστικούς φορείς του νησιού, με μακρά ιστορία που ξεκινά από το 1962. Το 2007 επανιδρύθηκε, χάρη στην πρωτοβουλία του Άγγελου Κουβαρά και τη συμπαράσταση των φίλων του, Μηνά Μανιά και Γιάννη Μολφέση, παλιών μαθητών της Μαντολινάτας της Προόδου του 1962, που διηύθυνε τότε ο Βαπτιστής Κουβαράς.
Η επανίδρυση της Μαντολινάτας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πολύτιμη συνεισφορά του Gregor Schaefer, Γερμανού μαέστρου και μόνιμου κατοίκου Ιθάκης εδώ και 40 χρόνια, ο οποίος έχει ανέλαβε την οργάνωση και καθοδήγηση της ομάδας, διαμορφώνοντάς την στη σημερινή της μορφή.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε 20-22 άτομα, ενώ το καλοκαίρι φτάνουμε τα 25-30 μέλη διαφόρων ηλικιών με τον μέσο όρο να είναι 55-60 ετών και συναντιόμαστε κάθε Τρίτη και Σάββατο», μας εξηγεί η κα. Νατάσα Βλησμά, μέλος της ομάδας. «Τα μικρότερα παιδιά συνήθως πηγαίνουν στη Φιλαρμονική, η οποία επίσης είναι πολύ σημαντική για το νησί μας. Η μουσική εδώ είναι μια διέξοδος, μια υπέροχη ενασχόληση που βοηθάει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Είναι πολύ όμορφο να συμμετέχεις σε μια ομάδα και ο ένας να παρακινεί τον άλλο», προσθέτει η ίδια.
Η Μαντολινάτα φιλοξενήθηκε αρχικά στο κτίριο της Φιλαρμονικής του Κοινωφελούς Ομίλου Ιθάκης και στη συνέχεια σε αίθουσα του παλιού Δημοτικού Σχολείου, στο Βουνάκι. Από το 2007, έχει ενταχθεί στον Δήμο Ιθάκης, ενώ ονομάζεται πλέον “Δημοτική Μαντολινάτα Ιθάκης – Βαπτιστής Κουβαράς”. «Σήμερα στεγάζεται σε ένα κτήριο στο προαύλο του νηπιαγωγείου», αναφέρει η κ. Βλησμά τονίζοντας παράλληλα πως έχουν άριστη συνεργασία με τον δήμο, ο οποίος ελθο δήμος είναι αρωγός στην προσπάθειά τους.
Η Μαντολινάτα έχει ενισχυθεί μέσα στα χρόνια με δωρεές μουσικών οργάνων, με σημαντικότερη τη δωρεά ενός πιάνου από το ζεύγος Άννης και Βασίλη Καραβία. «Ο χώρος μας είναι εξαιρετικός, και ο Δήμος μας στηρίζει έμπρακτα, κάτι που είναι καθοριστικό για τη δράση μας», επισημαίνει η κ. Βλησμά.
Αναβίωση της Επτανησιακής μουσικής παράδοσης
Η Μαντολινάτα πραγματοποιεί τακτικές εμφανίσεις κάθε χρόνο στο Βαθύ και στα χωριά της Ιθάκης με την συνεργασία των Κοινωφελών Ομίλων τους. «Συμμετέχουμε στα εορταστικά προγράμματα του Δήμου και δίνουμε πάντα το παρόν σε εκδηλώσεις που μας καλούν. Το καλοκαίρι, έχουμε σίγουρα μια συναυλία και επισκεπτόμαστε χωριά του νησιού», αναφέρει η κ. Βλησμά.
Δημοτική Χορωδία Ιθάκης
Η Δημοτική Χορωδία Ιθάκης, που ιδρύθηκε το 2003, αποτελεί έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα του νησιού. Ξεκινώντας από το ΚΑΠΗ Ιθάκης, εξελίχθηκε σε Δημοτική Χορωδία και έκτοτε συνεχίζει την πορεία της με πλούσιο ρεπερτόριο και πολλές εκδηλώσεις, τόσο στην Ιθάκη όσο και εκτός αυτής.
Η συνέχιση της Χορωδίας οφείλεται στη στενή συνεργασία μεταξύ των μελών της, τη συμβολή του Μαέστρου, τη στήριξη της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, αλλά κυρίως στην αγάπη και την υποστήριξη των Θιακών.
Η χορωδία αποτελείται από περίπου 30 ερασιτέχνες χορωδούς, τον Μαέστρο και μια μικρή μουσική ομάδα τεσσάρων ατόμων, που παίζουν πιάνο, φυσαρμόνικα, κιθάρα και μπουζούκι.
Η μουσική παράδοση των Επτανήσων, με τις καντάδες και τις βεγγέρες, όπου παρέες τραγουδούσαν με τη συνοδεία κιθάρας και μαντολίνου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Σήμερα, η Χορωδία και η Μαντολινάτα της Ιθάκης κρατούν ζωντανά αυτά τα στοιχεία, διατηρώντας την Επτανησιακή κουλτούρα ως ζωντανή παράδοση.
Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος «Οδυσσεύς»
Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος «Οδυσσεύς» (Π.Α.Ο. ΟΔΥΣΣΕΥΣ) ιδρύθηκε το 1980, υλοποιώντας μια μακροχρόνια επιθυμία των κατοίκων της Βορείου Ιθάκης για τη δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου που θα εκπροσωπεί την περιοχή στα αθλητικά δρώμενα. Από τότε, ο «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς στα πρωταθλήματα Κεφαλληνίας-Ιθάκης, συμβάλλοντας όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις του νησιού.
Με την ένταξή του στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων του Νομού, ο «Οδυσσέας» ξεκίνησε από τη Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία. Στο πρώτο κιόλας πρωτάθλημα που συμμετείχε (1980-81), κατάφερε να προαχθεί στην Α’ Κατηγορία. Μία εκ των κορυφαίων επιδόσεων της ομάδας σημειώθηκε την περίοδο 1983-84, όταν κατέλαβε την 3η θέση στην Α’ Κατηγορία. Επιπλέον, την αγωνιστική περίοδο 1988-89, ο «Οδυσσέας» κατέκτησε τον τίτλο του Πρωταθλητή Β’ Κατηγορίας, ενώ επανέλαβε την επιτυχία την περίοδο 2013-14, εκπλήσσοντας με την απόδοσή του και καθιερώνοντάς τον ως ισχυρό αντίπαλο.
Σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του συλλόγου υπήρξε το 1994, όταν εγκαινιάστηκε το γήπεδό του στον Σταυρό, χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του Νικολάου Ραυτοπούλου-Πασά, ιστορικού προέδρου και ιδρυτικού μέλους του συλλόγου. Με την απόκτηση του δικού του γηπέδου, ο «Οδυσσέας» πραγματοποίησε ένα όνειρο πολλών γενεών.
Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ομάδα έγινε το 2014, με την ίδρυση της Παιδικής Ομάδας του «Οδυσσέα». Ο «Οδυσσέας» συνεχίζει να αποτελεί βασικό πυλώνα του αθλητισμού στην Ιθάκη, με αξιόλογες επιδόσεις και ενεργό ρόλο στην προώθηση του αθλητικού πνεύματος στις νεότερες γενιές.
Χορευτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Ιθάκης – «Χαρίλαος Τσιγώνιας»
Ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ιθάκης «Χαρίλαος Τσιγώνιας» αποτελεί την υλοποίηση του οράματος του αείμνηστου γυμναστή και παιδαγωγού του Ναυτικού Γυμνασίου Ιθάκης (1961-1974), Χαρίλαου Τσιγώνια. Υπό τη δική του καθοδήγηση, ο Σύλλογος έκανε τα πρώτα του βήματα το 1983, ξεκινώντας ως Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Ιθάκης. Το 1998, με πρωτοβουλία των μαθητών του που ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη του, ο Σύλλογος πήρε τη σημερινή του μορφή.
Σήμερα, ο Σύλλογος λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικό Σωματείο και τα μέλη του εργάζονται με αφοσίωση, προκειμένου να διαφυλάξουν, να μεταδώσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ιθάκης και της Ελλάδας. Μέσα από μια διαρκώς ανοδική πορεία, ο Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της Ιθάκης. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν χορευτικές παραστάσεις, συμμετοχή σε κοινωνικές, θρησκευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις, καθώς και αναβιώσεις τοπικών εθίμων.
Με τη λειτουργία χορευτικών τμημάτων για παιδιά, εφήβους, ενήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας, ο Σύλλογος παρέχει μαθήματα παραδοσιακών χορών, προάγοντας την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Η στήριξη των τοπικών φορέων και της κοινωνίας της Ιθάκης είναι καθοριστική για τη δράση του.
ΚΑΠΗ
Το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) του Δήμου Ιθάκης ιδρύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1984, με αποστολή την παροχή ιατροκοινωνικής φροντίδας στους ηλικιωμένους του νησιού, ώστε να παραμείνουν ενεργά μέλη της οικογένειας και της κοινότητας.
«Το ΚΑΠΗ είναι μία από τις σημαντικές δομές του Δήμου Ιθάκης», αναφέρει η κα. Ουρανία Λουκά, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Ιθάκης, η οποία είναι επίσης γιατρός μιλώντας στο thekefalonianglobe.gr. «Από πέρσι που ανέλαβα καθήκοντα έχουμε πραγματοποιήσει μια σημαντική προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τη δομή του ΚΑΠΗ. Στόχος μας είναι να φέρουμε τους ηλικιωμένους πιο κοντά και να τους ενθαρρύνουμε να παραμένουν δραστήριοι, κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Θέλουμε να βγουν από τα σπίτια τους και να συμμετέχουν σε δράσεις που θα τους προσφέρουν χαρά και αλληλεπίδραση. Ανακαινίσαμε τους χώρους του ΚΑΠΗ, δημιουργώντας μια πιο φιλόξενη ατμόσφαιρα. Επίσης, ξεκινήσαμε μια σειρά πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων, σε συνεργασία με τα σωματεία του νησιού. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την επαφή μεταξύ των μεγαλύτερων και των νεότερων γενιών, ώστε να ανταλλάσσουν γνώσεις και παραδόσεις. Πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ των διαφορετικών γενεών», επισημαίνει η ίδια.
Δραστηριότητες και εκδηλώσεις
«Περίπου μία φορά την εβδομάδα, κυρίως κάθε Τετάρτη, οργανώνουμε διάφορες δραστηριότητες στο ΚΑΠΗ. Μεταξύ άλλων, αυτές οι συναντήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν φιλοσοφικές συζητήσεις, μουσικές βραδιές με τη χορωδία και τη μαντολινάτα και εορταστικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, υπάρχουν ομάδες πλεξίματος, χειροτεχνίας, χορού, τραγουδιού και άθλησης, που προσφέρουν ψυχαγωγία και ευχαρίστηση στα μέλη μας. Μάλιστα, το ΚΑΠΗ διοργάνωσε το καλοκαίρι έκθεση πλεξίματος και φιλοδοξούμε στο μέλλον να γίνει και ένα μπαζάρ. Επίσης, κάθε χρόνο το ΚΑΠΗ διοργανώνει μια μεγάλη εκδρομή και αρκετές ημερήσιες. Φέτος στην εκδρομή επισκεφθήκαμε την Καστοριά, τη Φλώρινα, το Νυμφαίο και τις Πρέσπες, ενώ το καλοκαίρι, πάντα οργανώνουμε μια μεγάλη γιορτή με ορχήστρα για να κλείσουμε τη σεζόν», αναφέρει η κα. Λουκά.
Σύλλογος Γυναικών Ιθάκης «Η Πηνελόπη»
Ο Σύλλογος Γυναικών Ιθάκης «Η Πηνελόπη», με έτος ίδρυσης το 1985 λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την ενδυνάμωση των γυναικών και την προώθηση της πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ιθάκης.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος, κα. Ουρανία Μαυρομάτη: «Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 140-150 μέλη, όλες γυναίκες, αλλά στις εκδηλώσεις μας συμμετέχουν συχνά και οι σύζυγοι, όπως για παράδειγμα στην κοπή της βασιλόπιτας. Συναντιόμαστε σχεδόν κάθε μήνα σε κάποια εκδήλωση, αν και το καλοκαίρι οι συναντήσεις αραιώνουν».
Ο Σύλλογος διοργανώνει ποικιλία δραστηριοτήτων, από συναντήσεις ψυχαγωγίας και ομιλίες για θέματα που αφορούν τις γυναίκες και όχι μόνο. «Είναι ένα ενεργό σωματείο, με μέσο όρο ηλικίας των μελών μας τα 50 με 60 έτη», σημειώνει η πρόεδρος.
Οι συναντήσεις φιλοξενούνται είτε στο Μορφωτικό Κέντρο είτε σε εστιατόρια ή άλλες κατάλληλες αίθουσες. «Είμαστε ένας μικρός τόπος, και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Κάθε γυναίκα που έρχεται στο νησί μπορεί να ενταχθεί στον σύλλογο και να γίνει μέλος μας» τονίζει η πρόεδρος καλώντας νέα μέλη να συνταχθούν στον σύλλογο.
Σημειώνεται πως η διαρκής παρουσία και οι δράσεις του Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια αναδεικνύουν τη σημασία της γυναικείας ενότητας και συνεργασίας για την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας. Μέσα από φιλανθρωπικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, ο Σύλλογος συνεχίζει να προσφέρει στήριξη στις γυναίκες του νησιού, να συμμετέχει ενεργά στις ανάγκες της κοινότητας και να διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου.
Σύλλογος Φίλων Καλιτεχνικής Παιδείας Ιθάκης «Εν Χορώ»
Ο Σύλλογος Φίλων Καλλιτεχνικής Παιδείας Ιθάκης «Εν Χορώ» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα την πόλη της Ιθάκης και ιδρύθηκε το 2009 και έκτοτε αποτελεί έναν σημαντικό πολιτιστικό φορέα του νησιού, με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση της τέχνης του χορού και του πολιτισμού γενικότερα.
Σήμερα, ο Σύλλογος προσφέρει μαθήματα μπαλέτου, σύγχρονου και μοντέρνου χορού, καθώς και ζούμπα. Οι δραστηριότητες απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και εφήβους, με σταθερή συμμετοχή 40-60 παιδιών ανά έτος. «Τα μαθήματα γίνονται τρία Σαββατοκύριακα τον μήνα, και συνεργαζόμαστε με πιστοποιημένους δασκάλους. Παρόλο που υπήρχαν αρκετά αγόρια τα πρώτα χρόνια, πλέον έχουμε μόλις δύο», σημειώνει η ταμίας του συλλόγου, κα. Βίκυ Σόφτη.
Η ανυπομονησία των παιδιών για την παρακολούθηση των μαθημάτων καταδεικνύει αναμφίβολα τη σημασία του Συλλόγου στην τοπική κοινωνία. «Είναι πολύ ευχαριστημένα τα παιδιά. Το καλοκαίρι μάς ρωτάνε συνέχεια πότε θα ξεκινήσουν ξανά τα μαθήματα», λέει η κα. Σόφτη.
Ο Σύλλογος συμμετέχει στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου με χορογραφημένες παραστάσεις και κάθε καλοκαίρι διοργανώνει μια μουσικοθεατρική παράσταση, με τη συμμετοχή όλων των παιδιών. Επίσης, συνεργάζεται με άλλους πολιτιστικούς φορείς για φιλανθρωπικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις.
Αθλητικός Όμιλος Ιθάκης “ΑΟ Προοδος”
Ο Αθλητικός Όμιλος Ιθάκης «Πρόοδος», με έτος ίδρυσης το 1950, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του αθλητισμού στο νησί. Ξεκινώντας ως σύλλογος ποικίλων δράσεων, μετατράπηκε το 1957 σε ένα αμιγώς αθλητικό σωματείο, το οποίο συνεχίζει να εμπνέει γενιές νέων, προσφέροντας διέξοδο μέσα από τον αθλητισμό.
Ιστορικά ορόσημα
Η «Πρόοδος» έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε πολλές σημαντικές στιγμές για τον αθλητισμό της Ιθάκης. Το 1976 εντάχθηκε στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πατρών και μόλις ένα χρόνο αργότερα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Γ’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Το 1980, ως πρωταθλήτρια της Β’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας Πατρών, εντάχθηκε στη νεοϊδρυθείσα Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, ενώ το 1981 στέφθηκε Κυπελλούχος της κατηγορίας της. Σημαντική στιγμή ήταν επίσης η απόκτηση δικής της έδρας το 1959, στο Δημοτικό Στάδιο Ιθάκης.
Τα τμήματα του σωματείου
Σήμερα, ο Όμιλος λειτουργεί δύο κύρια τμήματα, το ποδοσφαιρικό και το ιστιοπλοϊκό, όπως αναφέρει ο κ. Χρήστος Μανωλόπουλος, πρόεδρος του σωματείου μιλώντας στο thekefalonianglobe.gr. Ειδικότερα, όπως μας εξηγεί ο ίδιος:
Στο ποδοσφαιρικό τμήμα συμμετέχουν περίπου 20-25 άτομα στην ανδρική ομάδα, ενώ λειτουργούν και ακαδημίες για τα νεότερα μέλη. Οι ακαδημίες ξεκινούν από Junior, που είναι περίπου 15 παιδιά (1ης – 3ης Δημοτικού) και ακολουθεί η Κ12 όπου συμμετέχουν 15-20 παιδιά (4η – 6ης Δημοτικού).
Το ιστιοπλοϊκό τμήμα περιλαμβάνει αυτήν τη στιγμή 6-7 παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών. Η ιστιοπλοΐα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τη βοήθεια μόνιμου προπονητή, ενώ η στήριξη του τμήματος εξασφαλίζεται από ιδιωτική χορηγία τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο.
Προκλήσεις και υποδομές
Παρά τη σημαντική του συνεισφορά στην αθλητική ενασχόληση των νέων, ο Όμιλος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος» τον Οκτώβριο του 2021 άφησαν το δημοτικό στάδιο στο Βαθύ της Ιθάκης με σημαντικές ζημιές που εγείρουν ανησυχίες για την ασφαλή άθληση των παιδιών και μελών του σωματείου αλλά και γενικότερα των κατοίκων του νησιού. Ο αγωνιστικός χώρος και τα αποδυτήρια υπέστησαν σοβαρή φθορά, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση.
Η Σημασία της «Προόδου» για τα Παιδιά
Ο κ. Μανωλόπουλος, αναφέρει: «Ο βασικός σκοπός του σωματείου είναι να βοηθά τα παιδιά να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα και να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Σε ένα μικρό νησί όπως η Ιθάκη, ο αθλητισμός προσφέρει στα παιδιά ψυχαγωγία και διέξοδο. Παρά τις δυσκολίες, τα παιδιά έρχονται στο γήπεδο και περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους».
«Φόρκυς»: Ο σύλλογος που κρατά ζωντανή την θεατρική φλόγα της Ιθάκης
Από το 1991, όταν η Θεατρική Ομάδα Ιθάκης άρχισε να παρουσιάζει τις πρώτες της παραστάσεις, και επίσημα από το 1996, ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου και Κινηματογράφου Ιθάκης «Ο Φορκύς» αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του πολιτισμού στην Ιθάκη. Με πλούσια δράση που περιλαμβάνει θέατρο, κινηματογράφο και κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, ο «Φόρκυς» συνεχίζει να εμπνέει την τοπική κοινωνία με τη δημιουργικότητα και την προσφορά του. Ο Σύλλογος αριθμεί περίπου 30 ενεργά μέλη, κυρίως γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 45+, όπως αναφέρει στο thekefalonianglobe.gr, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αλέξανδρος Ταφλαμπάς.
Θεατρικές Παραστάσεις: Μια Παράδοση που Συνεχίζεται
Για περισσότερα από 25 χρόνια, η θεατρική ομάδα του συλλόγου ανεβάζει κάθε χρόνο μια θεατρική παράσταση. Το ρεπερτόριο του «Φόρκυ» περιλαμβάνει έργα από μεγάλους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, όπως ο Αριστοφάνης, ο Τσέχωφ, ο Μολιέρος, ο Μπρεχτ και ο Ξενόπουλος. Οι παραστάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεατρικών ειδών, από κλασικές κωμωδίες έως σύγχρονες κοινωνικές σάτιρες. Τα τελευταία 15 χρόνια, ο Σύλλογος συνεργάζεται με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Περικλή Βασιλόπουλο από την Πάτρα. Φέτος, ο Σύλλογος ανεβάζει την παράσταση «Τσαπατσουλιές», στις 19 Δεκεμβρίου στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, στο Βαθύ.
Επιπλέον, το καλοκαίρι, η ομάδα δημιουργεί παιδική σκηνή, δίνοντας στα παιδιά του νησιού την ευκαιρία να βιώσουν τη θεατρική πράξη και να συμμετάσχουν ως πρωταγωνιστές σε παραστάσεις.
Η διατήρηση του Συλλόγου για τόσα χρόνια είναι αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας και πάθους για την τέχνη. «Είμαστε μεγαλωμένοι με το θέατρο στην Ιθάκη. Στις παραστάσεις μας προσπαθούμε να παίζουμε όλοι και να ασχολούμαστε ουσιαστικά με το θέατρο. Παρότι οι νέες γενιές συμμετέχουν λιγότερο, εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε και να δημιουργούμε», υπογραμμίζει o πρόεδρος.
Κινηματογραφικές δράσεις
Ο κινηματογράφος αποτελεί επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης του συλλόγου. Από το 1997, τα μέλη του «Φόρκυ» υποστηρίζουν εθελοντικά τον Δημοτικό Κινηματογράφο Ιθάκης. Από το 2015, η ομάδα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία θερινού κινηματογράφου, προσφέροντας δωρεάν προβολές ταινιών σε συνεργασία με τους Κοινωφελείς Ομίλους του νησιού.
Οι προβολές πραγματοποιούνται σε όλη την Ιθάκη, από υπαίθριους χώρους μέχρι καφενεία, καλύπτοντας τις ανάγκες ψυχαγωγίας των κατοίκων του νησιού, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Ο «Φόρκυς» διοργανώνει κάθε καλοκαίρι τα τελευταία έξι χρόνια το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «Θέρνον», προβάλλοντας δημιουργίες από όλο τον κόσμο, όπως μας αναφέρει ο κ. Ταφλαμπάς.
Φυσιολατρικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ιθάκης «Οι ΤΡΑΓΟδΟί»
Ο Φυσιολατρικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ιθάκης «Οι ΤΡΑΓΟδΟί» ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 με πρωτοβουλία του Τηλέμαχου Γκαβανόζη, ενός ατόμου που πάντα ένιωθε συνδεδεμένος με τη φύση. «Από παιδί ήμουν λάτρης της φύσης και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν άρχισα να περπατάω στα βουνά της Ιθάκης, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσω έναν σύλλογο. Έναν μη κερδοσκοπικό φορέα, με στόχο να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές του νησιού μας», σημειώνει ο ίδιος.
Ο Σύλλογος αριθμεί σήμερα 30-40 μέλη. Οι συμμετέχοντες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, από παιδιά και γονείς μέχρι άτομα 60-65 ετών, με την πλειονότητα να είναι γυναίκες 40-45 ετών.
Εβδομαδιαίες διαδρομές και ειδικές Δράσεις
Κάθε Παρασκευή ανακοινώνεται η διαδρομή της εβδομάδας, η οποία πραγματοποιείται την Κυριακή. Σε κάθε διαδρομή συμμετέχουν κατά μέσο όρο 15 άτομα, τα οποία εξερευνούν τα μονοπάτια της Ιθάκης. «Υπάρχουν μονοπάτια με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, άλλα με ιστορική σημασία, και φυσικά είναι και εκείνα που αποκαλύπτουν μοναδική φυσική ομορφιά», τονίζει ο κ. Γκαβανόζης.
«Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μονοπάτι που οδηγεί στην Άνωγή, όπου βρίσκεται μια εκκλησία με σπάνιες απεικονίσεις, όπως αυτή του Σατανά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Μάλιστα, ο Σύλλογος σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τη δράση του εκτός Ιθάκης, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους από διαφορετικές περιοχές.
Στην Ιθάκη ακμάζουν οι συλλογικές πρωτοβουλίες
Η Ιθάκη, διαθέτει πολλούς συλλόγους, που συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού. «Θέλουμε να δίνουμε εναλλακτικές επιλογές στους επισκέπτες, αλλά και στους κατοίκους. Να τους ενθαρρύνουμε να βγουν από το σπίτι τους, να τους κρατήσουμε ζωντανούς τον χειμώνα, σε έναν τόπο που, χωρίς αυτές τις πρωτοβουλίες, θα ήταν πιο απομονωμένος», αναφέρει ο κ. Γκαβανόζης.
Ο Σύλλογος «Οι ΤΡΑΓΟδΟί» δεν είναι μόνο μια ομάδα πεζοπορίας, αλλά μια κοινότητα που προάγει τον σεβασμό στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό, προσφέροντας στους συμμετέχοντες εμπειρίες που συνδέουν τον άνθρωπο με τον τόπο του.
Οι σύλλογοι της Ιθάκης αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού. Μέσα από την αγάπη τους για την παράδοση, την τέχνη, τον αθλητισμό και τη φύση, οι άνθρωποι αυτοί κρατούν ζωντανή τη συλλογικότητα και δημιουργούν μια δυναμική κοινότητα. Είτε πρόκειται για θεατρικές παραστάσεις, πεζοπορίες, φεστιβάλ ή αθλητικές εκδηλώσεις, οι σύλλογοι της Ιθάκης αποδεικνύουν ότι, σε έναν μικρό τόπο, η θέληση και το πάθος μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο και την ομορφιά του νησιού.
Πληροφορίες από Ithaca.gr