Πηγαίνοντας στο χώρο του Συλλόγου ANAKARA, υπήρχε μία όμορφη, θερμή ατμόσφαιρα, προσφέροντας ένα αίσθημα φιλοξενίας. Σε αυτό το κλίμα, πραγματοποιήσαμε μια συζήτηση εφ’όλης της ύλης με τους εκπροσώπους του πολιτιστικού συλλόγου «Ανάκαρα». Συναντήσαμε τον πρόεδρο του Συλλόγου, Νίκο Μουρελάτο, καθώς επίσης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Γεράσιμο Σπύρο Βιτωράτο και Φοίβη Ρίζου, οι οποίοι μας καλωσόρισαν στο χώρο τους, ξεναγώντας μας στο ταξίδι της ομάδας μέχρι σήμερα. Μέσα από τη συνέντευξη αναδεικνύεται η σημασία του συλλόγου “Ανάκαρα” ως φορέα προώθησης του πολιτισμού και της δημιουργικότητας στο νησί, καθώς και οι φιλοδοξίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο έργο του. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τον σύλλογο , καθώς και να εμπνευστούμε από τη δράση και τη δέσμευση των ανθρώπων που αφιερώνουν τον χρόνο τους για να δημιουργήσουν ένα δημιουργικό περιβάλλον στην κοινότητα του Ληξουρίου.
- Ποια ήταν η κύρια έμπνευση για τη δημιουργία της ομάδας και η αρχική σκέψη;
Η δημιουργία της ομάδας αυτής πάει πολλά χρόνια πίσω, σε πολλές κουβέντες, με πάρα πολλούς ανθρώπους πάντα κάτι βρισκόταν εμπόδιο, πάντα για κάποιο λόγο δεν ξεκίναγε. Κάποια στιγμή έφτασε σε ένα τέλμα όλο αυτό και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα, να ενωθούμε πολλές ομάδες για να μπορέσει να δημιουργηθεί κάτι, αφού ήμασταν μειονότητα.
Έπιασα εγώ (ο πρόεδρος) την θεατρική ομάδα πρώτα, που ήταν και αρκετοί, είχαν σοβαρά προβλήματα χώρου, υπήρχε αρκετή γραφειοκρατία. Η θεατρική ομάδα ξεκίνησε σαν θεατρική ομάδα της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ και του ενιαίου δήμου και μετά του δήμου Ληξουρίου, όμως δεν υπήρχαν χώροι και με την πανδημία εγκαταλείφθηκε ουσιαστικά, οπότε ήταν μια ξεκρέμαστη ομάδα που ήδη υπήρχε. Υπήρχε άλλη μία ομάδα εθελοντικής άσκησης, η οποία είχε και αυτή πρόβλημα χώρου, και έτσι ο πρόεδρος της Ανάκαρα συσπείρωσε αυτές τις δύο ομάδες και ανθρώπους από άλλες μορφές τέχνης. Προσπαθήσαμε να πιάσουμε όσα περισσότερα κομμάτια της τέχνης γίνεται, να φτιάξουμε μια ομάδα που να έχει δράση σε όλο το πολιτιστικό εύρος, σε όλα τα είδη τέχνης αν γίνεται.
Όσον αφορά την αρχική σκέψη, σίγουρα δεν είναι κάτι ενιαίο για όλους. Προσωπικά, στο μυαλό μου όλο αυτό το εγχείρημα ήταν μία πολιτική κίνηση, καθώς οτιδήποτε άλλο δεν είχε προχωρήσει και θεώρησα ότι μέσω της τέχνης θα μπορούσε να γίνει ένα βήμα για να μπορέσουμε όλοι μαζί να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό είναι το δικό μου έναυσμα και η δική μου οπτική για το θέμα. Να μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι που δεν είχαμε εμείς όταν ήμασταν νέοι και έφηβοι.
- Πότε άρχισε η υλοποίησή της;
Η επίσημη ίδρυση του συλλόγου είναι τέλη Μαΐου 2022, δηλαδή θα κλείσουμε 2 χρόνια, και ο χώρος εδώ λειτουργεί δεκαπέντε μήνες. Κάναμε κάποιες δράσεις υπαίθριες πριν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε το χώρο και μετά ριχτήκαμε στο στοίχημα να φτιάξουμε ένα χώρο που μπορούν να στεγαστούν όλες αυτές οι δράσεις. Είχαμε την τύχη να μιλήσουμε για αυτό το κτήριο με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που είχε ακόμα τότε τη διαχείριση των κτηρίων, μας παραχώρησε το χώρο και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε αυτό τον πολυχώρο, που άνοιξε το Ιανουάριο του 2023 στο κοινό, και πραγματοποιούνται από τότε διάφορες δράσεις.
- Πώς προέκυψε το όνομα;
Το όνομα ήταν τελείως τυχαίο, είχαμε σκεφτεί άλλα ονόματα που όμως στην πορεία ανακαλύψαμε ότι τα είχαν άλλες ομάδες. Στην ουσία ψάχναμε κάτι κεφαλονίτικο, επτανησιακό βασικά, και βρήκαμε αυτό. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη σημαίνει η λέξη, ούτε καν ότι είναι ελληνική, είναι πάρα πολύ όμορφη λέξη, σημαίνει κάτι πάρα πολύ ωραίο και συμφώνησε η ομάδα γιατί νομίζω ταιριάζει πάρα πολύ και στο εγχείρημα. Σημαίνει αφύπνιση, ανάταση ψυχής και σώματος, κουράγιο, είναι έτσι μια καινούργια αρχή.
Προέρχεται από το ανά και κάρα, δηλαδή ψηλά το κεφάλι ή ανά και καρῶ, ξυπνάω από τον ύπνο, παίρνω τα πάνω μου, και αυτό ήταν ουσιαστικά ο σκοπός του συλλόγου, να πάρουμε συλλογικά τα πάνω μας.
- Ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες που πραγματοποιεί η ομάδα;
Γενικά δραστηριοποιούμαστε σε πολλές κατηγορίες, είναι ένας τομέας ο κινηματογραφικός, όπου κάνουμε προβολές ταινιών, είτε ολοχρονικά είτε τους καλοκαιρινές μήνες ή σε μορφή φεστιβάλ, οι θεατρικές παραστάσεις, κάποιες συναυλίες, κάποια μουσικά event, με καλλιτέχνες που φέρνουμε, και μετά ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι τα εργαστήρια που έχουμε ξεκινήσει από φέτος. Έχουμε διαμορφώσει ένα χώρο σε μικρό γυμναστήριο κλειστού τύπου, όπου γίνονται και αυτοσχεδιασμοί και άλλες δράσεις. Πέρυσι κάναμε επίσης κάποια σεμινάρια αλλά φέτος γίνονται κυρίως τα εργαστήρια, που λειτουργούν όλο το χρόνο, σε εβδομαδιαία βάση.
Συγκεκριμένα, έχουμε τον τομέα της άθλησης, τμήμα κινητικότητας και ευεξίας, δηλαδή γυμναστικής για όλους. Επίσης, εργαστήρι διδασκαλίας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, στο οποίο δεν δίνεται κάποιο πτυχίο αλλά είναι καθαρά και μόνο για να μπούμε λίγο σε αυτόν τον κόσμο, να κατανοήσουμε κάποια πράγματα και ύστερα να κάνουμε επίσημα μαθήματα. Υπάρχει το εργαστήριο κολάζ, τμήματα θεατρικού αυτοσχεδιασμού για εφήβους και ενήλικες και τμήματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά, εργαστήρι εικαστικών για παιδιά, κουκλοθέατρου, εργαστήρι υφαντικής, ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες, ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής και εργαστήρι ηχοθεραπείας με κρυστάλλινα μπoλ. Τέλος, υπάρχει εργαστήρι ανάγνωσης και ανάλυσης κόμικς.
- Πώς ενθαρρύνετε την κοινότητα να συμμετέχει στις δραστηριότητες σας;
Η πρώτη μας χρονιά ήταν πολύ δύσκολη, δεν είχαμε τόσο κόσμο στο σύλλογο τουλάχιστον στο Ληξούρι, ενώ είχαμε αρκετά μεγάλη συμμετοχή από άλλα μέρη της Κεφαλονιάς. Φέτος, με τα εργαστήρια και με τις παιδικές ταινίες ενθαρρύνεται ο κόσμος, έρχεται, και είναι θερμός με το εγχείρημα, μας στηρίζουν, μας βοηθούν και είναι δίπλα μας. Θεωρούσαμε ότι είναι από μόνο του ένα μέσο αλλά δεν ήταν έτσι.
Έγινε, επίσης ένα μεγάλο άνοιγμα, το οποίο το διαφημίσαμε με όποιο τρόπο είχαμε, μέσω social, μέσω αφισών και τα λοιπά για να έρθει ο κόσμος να δει το χώρο και να συμμετάσχει. Τα εργαστήρια ήταν αυτά που είχαν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση. Προσπαθούμε να μεταδώσουμε το μήνυμα και με την προσωπική μας τάση και κουβέντα στον κοινωνικό περίγυρο.
- Σε ποιους απευθύνεστε και σε ποιες ηλικίες στοχεύετε;
Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες, από 3 μέχρι 103. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλους, έχουμε το παιδικό θεατρικό εργαστήρι που έρχονται και τρίχρονα παιδάκια, μέχρι το υφαντικό εργαστήρι που έρχονται μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός.
Ο αρχικός σκοπός ήταν να δημιουργήσουμε κάτι μη τετριμμένο, να απευθύνεται σε όλους και να είναι ένας χώρος συμπερίληψης όπου συμβιώνουν αρμονικά ποικίλες ομάδες.
- Ποια είναι η αντίδραση του κόσμου στις δράσεις σας;
Έχουμε λάβει από τα χειρότερα μέχρι διθυραμβικά σχόλια. Είχαμε δεχθεί ποιηματάκια με ανακρίβειες και ψέμματα μέχρι πραγματικά διθυραμβικά σχόλια από ανθρώπους που έχουν συγκινηθεί μόνο που δημιουργήθηκε το εγχείρημα, έχει τεράστιο εύρος. Εμείς κρατάμε τα θετικά και τα αρνητικά που μπορούν να μας κάνουν καλύτερους.
- Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει;
Σοβαρότερη είναι η έλλειψη ατόμων που πραγματικά ενδιαφέρονται στην πράξη, να βοηθήσουν πρακτικά, χέρια δηλαδή χρειαζόμαστε, γιατί είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού στην κυριολεξία, αυτοί που οργανώνουν τις δράσεις. Σίγουρα και μυαλά, δηλαδή θα θέλαμε να έρθουν και άλλες ομάδες, να δημιουργήσουμε μαζί, με νέες ιδέες και δράσεις.
Επίσης, δεν υπάρχει κάποια σταθερότητα με το χώρο, δεν ξέρουμε για πόσο θα είμαστε εδώ. Έχουμε αφιερώσει πολύ κόπο και χρόνο για αυτό το χώρο, πολύς κόσμος έχει χαρίσει πολλά πράγματα εδώ, όλος ο χώρος έχει δημιουργηθεί με δωρεές του κόσμου και το εγχείρημά μας σίγουρα χρειάζεται ένα χώρο. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σίγουρο αν θα μείνουμε εδώ, καθώς η παραχώρηση έγινε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όμως τα κτίρια αυτά σταδιακά περνούν στην ιδιοκτησία του Δήμου και δεν έχουμε από εκεί κάποια ασφαλή διαβεβαίωση ότι η δράση μας είναι κάτι που αξίζει να συνεχιστεί και έτσι είμαστε στο μεταίχμιο αυτή τη στιγμή.
- Ποια είναι η αντιμετώπιση από την πολιτική αυτοδιοίκηση;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει συνεργασία και ό,τι μπορούν να κάνουν για εμάς το κάνουν. Έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές και έχουν βοηθήσει σε πολλά πράγματα. Επομένως πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα στο μέλλον, όσο μεγαλώνουμε να μεγαλώνει και η βοήθεια.
- Πώς αντιμετωπίζετε τις διαφωνίες και τις διαφορετικές αντιλήψεις εντός της ομάδας;
Είναι φυσιολογικό ότι τσακωνόμαστε , δεν γίνεται συχνά, αλλά κάποια στιγμή βρίσκεται πάντα μία λύση. Γενικότερα προσπαθούμε να προγραμματίζουμε καλύτερα και να βελτιωνόμαστε ώστε να μη διαφωνούμε. Σίγουρα τα καθήκοντα είναι πολλά γιατί είμαστε λίγα άτομα, όμως πάντα βρίσκουμε λύση, κάνουμε πάντα απολογισμούς για να γίνουμε καλύτεροι. Είναι δύσκολο εγχείρημα για να είναι νομικά έγκυρο, οικονομικά άρτιο και στην πράξη αποτελεσματικό και λειτουργικό και μαθαίνουμε από την εμπειρία.
- Ποια είναι ορισμένα επιτεύγματα που έχετε κατακτήσει στη διάρκεια του χρόνου;
Είμαστε περήφανοι για το φετινό πρόγραμμα και που συσπειρώσαμε κόσμο, ο οποίος θέλει να προσφέρει, και που συμμετέχει ο κόσμος ενεργά και είναι ενθουσιασμένος. Φέτος άρχισε να φαίνεται περισσότερο ο αρχικός σκοπός του συλλόγου που ήταν να μαζευτεί κόσμος και κάνει πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει με άλλον τρόπο και να είναι δημιουργικός.
Θα είμαστε περήφανοι όταν αυτό το εγχείρημα θα είναι από μόνο του δημιουργικό και θα μπορέσει να παράξει τέχνη, εκτός της θεατρικής ομάδας, και όταν μπορέσουμε να είμαστε ουσιαστικά δημιουργικοί και δεν μας απασχολούν κυρίως τα πρακτικά ζητήματα.
- Πώς μπορεί κανείς να ενταχθεί στην ομάδα ή να συμμετάσχει στις δραστηριότητές της;
Πολύ εύκολα, μπορεί να στείλει ένα μήνυμα οπουδήποτε στα social ή μέσω mail ή να έρθει από εδώ. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα και δεν υπάρχει περιορισμός συμμετοχής στα εργαστήρια. Ο χώρος είναι ανοιχτός κάθε μέρα για όποιον θέλει είτε να συμμετέχει είτε να δημιουργήσει το δικό του εργαστήρι, ως εμψυχωτής εργαστηρίων.
- Ποιες είναι οι βασικές αξίες και αρχές που καθοδηγούν τη λειτουργία και τις αποφάσεις της ομάδας;
Οι βασικές αξίες είναι συνεργασία, συλλογικότητα. Σίγουρα δημιουργία, διάλογος και δράση. Και τέλος, φυσικά ελευθερία και ανθρωπιά.
- Ποια είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της ομάδας;
Η κύρια πηγή εσόδων του συλλόγου είναι οι συνδρομές των μελών και ό,τι έσοδα έχουμε από τις εκδηλώσεις μας, οι οποίες οι περισσότερες είναι δωρεάν. Έχουμε επίσης δωρεές και το αναψυκτήριο που υπάρχει για τις εκδηλώσεις.
- Τέλος, ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον της ομάδας;
Θέλουμε να μεγαλώσει το εγχείρημα, να μαθευτεί περισσότερο και να συσπειρώσει περισσότερο κόσμο. Να γίνουμε όλοι μαζί λίγο πιο άνθρωποι και φυσικά να έχουμε ΑΝΑΚΑΡΑ.
Μέσω αυτής της συνέντευξης με τον πολιτιστικό σύλλογο «Ανάκαρα» αναδεικνύεται η σπουδαιότητα της δράσης του στην τοπική κοινότητα. Μέσα από την αφοσίωση και το πάθος των μελών του συλλόγου, δημιουργείται ένα πολύ όμορφο εγχείρημα που μόνο θετικά έχει να προσφέρει στην κοινότητα του Ληξουρίου, αλλά και ευρύτερα στην Κεφαλονιά. Ας στηρίξουμε και ας ενθαρρύνουμε το έργο τους, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε αυτό το εγχείρημα να μεγαλώσει και να συνεχίσει να προσφέρει στο νησί.
Για να επικοινωνήσετε με την ΑΝΑΚΑΡΑ:
- Facebook anakara
- Instagram anakara
- anakara.society@gmail.com