Η Κεφαλονιά φοράει τα γιορτινά της και ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Καρναβάλι 2025 με άπλετο κέφι και αυθορμητισμό. Οι τρεις δήμοι του νησιού, Αργοστόλι, Σάμη και Ληξούρι πρωταγωνιστούν σε αυτήν την πολυήμερη γιορτή. Με εκδηλώσεις γεμάτες χρώμα, μουσική, χορό και χιούμορ, οι διοργανωτές υπόσχονται αξέχαστες στιγμές σε ντόπιους και επισκέπτες. Εμείς μπορέσαμε να εκμαιεύσουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τους αρμόδιους για το τι μέλλει να συμβεί στο νησί μας σε πολύ λίγες μέρες.
Αργοστόλι: Ένα καρναβάλι γεμάτο παράδοση και εκπλήξεις
Το φετινό Καρναβάλι στο Αργοστόλι υπόσχεται ένα πλούσιο πρόγραμμα με δράσεις και εκδηλώσεις που θα ενθουσιάσουν τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους. Ο σύμβουλος Δημάρχου Αργοστολίου για θέματα πολιτισμού, Βίκτωρας Ρουχωτάς, μιλώντας στο kefalonianglobe.com παρουσίασε αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα, δίνοντας το στίγμα της διοργάνωσης.
Η έναρξη του Καρναβαλιού και η στέψη της βασίλισσας
Το καρναβάλι ξεκινά επίσημα στις 8 Φεβρουαρίου, με τη στέψη της βασίλισσας, που φέτος θα είναι η 13χρονη Χριστίνα Καλαφάτη, αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, το οποίο θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, στις 15-16 και 22-23 Φεβρουαρίου, προσφέροντας ευκαιρίες για διασκέδαση και ανατροπές.
Στις 16 Φεβρουαρίου ξεκινά το Καρναβάλι στη Λειβαθώ, στο άλσος της Καλλιθέας στη Λακύθρα. Την Τσικνοπέμπτη, στις 20 Φεβρουαρίου, το κέντρο του Αργοστολίου θα γεμίσει με αρώματα από τσίκνα με σουβλάκια και παραδοσιακό ρυζόγαλο. Το απόγευμα θα υπάρχει λαϊκή ορχήστρα στην πλατεία, ενώ τα σουβλάκια και τα ρυζόγαλα θα παρασκευάζονται επιτόπου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Βάλσαμο”. Παράλληλα, χορευτικό ρυθμό θα δίνουν τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων “Μπάλλος” και “Ξώμερου”. Στις 21 και 22 Φεβρουαρίου στο θέατρο “Κέφαλος” θα παρουσιαστεί ο Κεφαλονίτικος Γάμος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ριφόρτσο.
Στις 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νυχτερινή παρέλαση από την πλατεία Αργοστολίου μέχρι το Λιθόστρωτο, με τη συμμετοχή όλων των γκρουπ και της βασίλισσας.
Την 1η Μαρτίου θα διοργανωθεί παιδικός χορός στο ισόγειο του θεάτρου, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Η Καθαρά Δευτέρα, στις 3 Μαρτίου, θα γιορταστεί με τα παραδοσιακά “Κούλουμα” στο Αργοστόλι και στη Σκάλα, με λαϊκές ορχήστρες και εκλεκτά εδέσματα.
Το Καρναβάλι στο Αργοστόλι, όπως μας εξηγεί ο κ. Ρουχωτάς, είχε πάντα το στοιχείο της σάτιρας. Οι Κεφαλονίτες ανέκαθεν σατιρίζουν τα πολιτικά γεγονότα.
Οι λόγοι να επιλέξει κάποιος την Κεφαλονιά για τις Απόκριες
Στην Κεφαλονιά, όπως μας τονιζει ο κ. Ρουχωτάς, ο επισκέπτης θα γνωρίσει το υπέροχο νησί και τις παραδόσεις του, συνδυάζοντας τουρισμό και πολιτισμό. “Φέτος το Καρναβάλι γίνεται νωρίς μέσα στον χειμώνα, και εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων. Περισσότεροι από 1.000 καρναβαλιστές θα συμμετάσχουν, ενώ ο Δήμος Αργοστολίου, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, τρέχουν τη διοργάνωση. Αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις με μια μεγάλη συναυλία στις 2 Μαρτίου”. Καρναβαλικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο το δήμο από τη μία άκρη μέχρι τη άλλη, με μεγάλη συμμετοχή από ντόπιους και επισκέπτες.
Πέρσι, να θυμίσουμε, πως η μεγάλη συναυλία φιλοξένησε την γνωστή τραγουδίστρια, Αναστασία.
Σάμη: Η μεγάλη επιστροφή του Σαμικού Καρναβαλιού
Την αναβίωση του Σαμικού Καρναβαλιού μας περιγράφει ο Δημήτρης Μάνδαλης, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πουλάτων “Το Αγκαλάκι”, επισημαίνοντας τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας.
Στόχοι και συνεργασίες
“Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει καρναβάλι στη Σάμη μετά από πολλά χρόνια” αναφέρει αρχικά ο κ. Μάνδαλης και συνεχίζει εξηγώντας πως αυτή η απόφαση προήλθε από τη σύμπραξη των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Σάμης, με τέσσερις βασικούς στόχους. “Ο πρώτος στόχος είναι η αναβίωση της καρναβαλικής κουλτούρας που κάποτε ήταν ζωντανή στην περιοχή, αλλά με την πάροδο των χρόνων ατόνησε και τελικά χάθηκε.
Ο δεύτερος στόχος είναι η καλλιέργεια συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τέτοια σύμπραξη στον Δήμο Σάμης, όπου όλοι οι σύλλογοι από τις τρεις δημοτικές κοινότητες συνεργάζονται για την επίτευξη ενός κοινού στόχου – τη διοργάνωση μιας μεγάλης καλλιτεχνικής εκδήλωσης. Σημαντική είναι και η συμμετοχή της σχολικής κοινότητας του Δήμου, των αθλητικών συλλόγων και φυσικά του Δήμου Σάμης, που στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία.
Ο τρίτος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κίνηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην περιοχή, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες ψυχαγωγίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Το διήμερο των εκδηλώσεων (15-16 Φεβρουαρίου) έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει κόσμο από όλη την Κεφαλονιά, δίνοντας ζωντάνια στην πόλη και ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο λόγος που επιλέξαμε το δεύτερο Σαββατοκύριακο είναι για να μην συμπέσουμε με τις εκδηλώσεις των άλλων δήμων και έτσι να μπορέσουμε να συμμετέχουμε και να απολαύσουμε τις εκδηλώσεις σε όλο το νησί.
Οι ακόλουθοι πολιτιστικοί σύλλογοι συμμετέχουν ενεργά για να εγγυηθούμε όλοι μαζί, δηλαδή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάμης “Αιγιαλός”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Αγίας Ευθυμίας (“Το Φανάρι”), ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ερίσσου (“Ο Φάρος”), ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Πυργίου (“Το Πυργί”) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουλάτων “Το Αγκαλάκι” το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Στις επόμενες χρονιές, αν όλα πάνε καλά, θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας.
Τέλος, ο τέταρτος στόχος είναι η διασκέδαση, με τη συμμετοχή όλων σε αποκριάτικες εκδηλώσεις, χορό και μεταμφιέσεις”.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις της Σάμης θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 16 Φεβρουαρίου. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για παιδιά, όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια, δημιουργία αποκριάτικων μασκών, καθώς και το “Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού” για μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, θα υπάρξουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην πόλη.
Την Κυριακή, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα λάβει χώρα στην παραλία της Σάμης, με αποκορύφωμα μια μεγάλη συναυλία που θα δώσει τον εορταστικό τόνο της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, θα συμμετέχουν οι σχολικές μονάδες, οι αθλητικοί σύλλογοι και οι τοπικές κοινότητες που έχουν ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.
Η Καθαρά Δευτέρα θα εορταστεί παραδοσιακά, όπως κάθε χρόνο, με τα καθιερωμένα “Κούλουμα” και άλλες εκδηλώσεις.
Στόχος είναι φέτος να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τον κόσμο και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Το καρναβάλι με τη μορφή που διοργανώνεται φέτος αποτελεί κάτι νέο και πρωτόγνωρο για την περιοχή.
Κάλεσμα στους επισκέπτες
“Καλούμε όλο τον κόσμο, όχι μόνο από τον Δήμο Σάμης, αλλά από όλη την Κεφαλονιά, να συνδράμουν και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί” λέει με έμφαση ο κ. Μάνδαλης.
Σημειώεται πως την Κυριακή, από το πρωί, θα υπάρχουν live μεταδόσεις από την παραλία της Σάμης, happenings και συνεντεύξεις, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη αποκριάτικη εμπειρία σε όλους τους συμμετέχοντες.
Ληξούρι: Η σάτιρα στην πρώτη γραμμή!
Για το Ληξουριώτικο Καρναβάλι, μας έδωσε μια πλήρη εικόνα, όπως αρμόζει στη φήμη του, άλλωστε, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κα. Ελένη Λουκέρη, η οποία τόνισε ότι η σάτιρα είναι το σήμα κατατεθέν της διοργάνωσης, με παράδοση πάνω από 70 χρόνια.
Χιούμορ και καυτή επικαιρότητα
“Η σάτιρα είναι αυτή που ξεχωρίζει το Ληξουριώτικο Καρναβάλι”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Λουκέρη, υπογραμμίζοντας ότι τα γκρουπ και οι καρναβαλιστές επιλέγουν θέματα της επικαιρότητας, είτε τοπικά είτε παγκόσμια, προσεγγίζοντάς τα καλοπροαίρετα και με σατιρικό τρόπο.
“Εμείς, ως Δήμος, θα καυτηριάσουμε φέτος θέματα που έχουν να κάνουν με έργα που χρονίζουν και δεν έχουν περατωθεί, και είναι πολύ σημαντικά για την περιοχή, καθώς και θέματα από την ελληνική επικαιρότητα που έχουν προκαλέσει αρκετό σχολιασμό και στα social media και στην καθημερινότητα των Ελλήνων”, αποκαλύπτει η κα. Λουκέρη.
Διοργάνωση και συμμετοχές
Η προετοιμασία ξεκινά κάθε χρόνο, δύο μήνες πριν την έναρξη, με την Καρναβαλική Επιτροπή, που αποτελείται από εθελοντές Ληξουριώτες, να συνεργάζεται στενά με την κατασκευαστική ομάδα, δημιουργώντας άρματα που μεταφέρουν δυνατά μηνύματα. “Πέρυσι, επειδή θέλαμε κάτι φαντασμαγορικό με χρώμα, χρησιμοποιήσαμε τον δράκο και παρουσιάσαμε το θέμα «Ο Δράκος της Ακρίβειας», που μάστιζε και μαστίζει ακόμη τη χώρα μας και όχι μόνο. Είχαμε ένα άρμα με τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορα χρώματα, ενώ ένα άλλο άρμα ήταν αφιερωμένο στον Νικόλα Φαραντούρη, που πλέον έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής, επειδή ήταν μια προσωπικότητα που τη «έβρισκες παντού μπροστά σου»”, περιγράφει η ίδια.
Τα γκρουπ των καρναβαλιστών αγγίζουν πολλά και διαφορετικά θέματα. Υπάρχουν πολλές ομάδες με μακρά παράδοση, όπως οι Ψιχαλισμένοι Ληξουριώτες και οι Ωραίοι Νέοι. Συμμετέχουν επίσης γκρουπ από καταστήματα της πόλης, καθώς και καρναβαλικές ομάδες που έχουν συσταθεί, όπως η “Πάρε Πατέρα Ποδαράκια”, όπως επίσης και πολιτιστικοί σύλλογοι και σχολεία.
“Υπάρχουν ομάδες που αφιερώνουν την ψυχή τους στο καρναβάλι. Εκεί είναι η διαφορά που κάνει επιτυχημένο το Ληξουριώτικο Καρναβάλι. Ο κόσμος το κάνει πηγαία, έχει καλλιεργηθεί η καρναβαλική αντίληψη”, επισημαίνει η αντιδήμαρχος.
Συνήθως έχουμε γύρω στα 50 πληρώματα που ξεκινούν από 30 άτομα και φτάνουν έως και τα 200. “Σίγουρα μιλάμε για έναν μεγάλο αριθμό καρναβαλιστών για μια μικρή πόλη. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, που ήταν ο περσινός παρουσιαστής, «Νομίζαμε ότι έφευγαν, άλλαζαν στολή και ξαναπερνούσαν!».
Σε ρυθμούς γιορτής για 17 ημέρες
Το καρναβάλι ξεκινά στις 16 Φεβρουαρίου και διαρκεί 17 ημέρες, οι οποίες είναι πλούσιες σε εκδηλώσεις, εργαστήρια, πάρτι και πολλές διαφορετικές δράσεις.
Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς είναι ανοιχτός χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει τον κόσμο. Εκεί στήνεται η «Καρναβαλούπολη», ενώ στους παραλιακούς δρόμους υπάρχουν ξύλινα σπιτάκια, από όπου ξεκινούν διάφορες δράσεις.
Η μεγάλη συναυλία θα γίνει στις 2 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία, και φέτος παλμό στη διοργάνωση θα δώσει ένα “μυστικό” συγκρότημα. Δεν είναι απλώς μια συναυλία, αλλά μια εμπειρία!
Η πόλη, όλα τα κεντρικά σημεία της, στολίζεται με φωτιστικά που παραπέμπουν σε καρναβαλικά σχήματα, πολύχρωμα λάβαρα και ένα μεγάλο γαϊτανάκι που καλύπτει ολόκληρη την πλατεία. Ο στολισμός ξεκινάει μετά τις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να δώσει το εορταστικό κλίμα.
Η αγάπη των Ληξουριωτών για το καρναβάλι και προσωπικότητες
«Οι Ληξουριώτες έχουν καλλιεργήσει μια μοναδική καρναβαλική αντίληψη», ανέφερε η κα. Λουκέρη, προσθέτοντας πως το καρναβάλι στηρίζεται κάθε φορά από τις δημοτικές διοικήσεις όλα αυτά τα χρόνια και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής τους ταυτότητας.
Ειδικότερα, η αντιδήμαρχος εξηγεί πως, λόγω του μικρότερου μεγέθους της πόλης, αλλά και επειδή η σάτιρα είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα των Ληξουριωτών, είναι πιο εύκολο να σατιριστεί οποιοδήποτε θέμα, χωρίς να υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Σημειώεται πως το Ληξουριώτικο Καρναβάλι έχει αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Λέανδρος, ο Βαγγέλης Αραβαντινός και οι Κολομπαίοι, μια από τις ιστορικότερες ομάδες του καρναβαλιού. “Κάθε χρόνο περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τι θα παρουσιάσουν!”, καταλήγει η αντιδήμαρχος.
Ένα νησί, τρία καρναβάλια – Κέφι, σάτιρα και παράδοση
Η Κεφαλονιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί το καρναβάλι με τρία ξεχωριστά event σε Αργοστόλι, Σάμη και Ληξούρι. Είτε προτιμάτε τη σάτιρα του Ληξουρίου, την παράδοση του Αργοστολίου ή τη μοντέρνα νότα της Σάμης, οι επιλογές είναι πολλές και η διασκέδαση εγγυημένη!