Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η “Επανάσταση” και η εμφάνισή τους στο νησί

           Η παγκόσμια μετάβαση προς την αειφορία και την πράσινη κινητικότητα έχει βρει ιδιαίτερο έδαφος στην Ελλάδα, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αποτελούν έναν αναπτυσσόμενο και δυναμικό τομέα της αγοράς. Όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων καθώς είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, το κόστος λειτουργίας είναι χαμηλότερο ενώ η άνεση και η ευκολία στην οδήγηση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν συνεχώς την ηλεκτροκίνηση ως το δρόμο προς ένα πράσινο μέλλον. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ορισμένα προγράμματα, με τα οποία προσπαθεί να προάγει την ηλεκτροκίνηση προσφέροντας οφέλη για τους καταναλωτές που επιλέγουν την αγορά και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Στην Κεφαλονιά, αυτή η ανάπτυξη έχει ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά και η αύξηση της υιοθέτησης ηλεκτροκίνησης είναι γεγονός, καθώς όλο και περισσότερο πολλαπλασιάζονται οι υποδομές φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενισχύοντας την αγορά τέτοιου είδους οχημάτων.  

Η Εξέλιξη της Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

 

               Τα τελευταία χρόνια η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει αυξηθεί σε μεγάλα ποσοστά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει διάφορες πολιτικές ενθάρρυνσης για την αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων, όπως επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και επενδύσεις σε υποδομές φόρτισης. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά», όπου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ώστε να ωφεληθούν από την αγορά ηλεκτρικού οχήματος . Έτσι, με την εγγραφή στο πρόγραμμα αυτό οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν επιδότηση 30% για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος (έως 8000 ευρώ), αλλά και για μακροχρόνιες μισθώσεις. Ακόμα, υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης με επιβράβευση 1000 ευρώ, ενώ η επιδότηση μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τα κριτήρια που πληροί κάθε φυσικό πρόσωπο. Αντίστοιχες δυνατότητες υπάρχουν και για εταιρίες. Με τις επιδοτήσεις αυτές τα ποσοστά χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων αυξάνονται συνεχώς, καθώς καθιστούν ευκολότερη για τους πολίτες την απόκτηση ενός ηλεκτρικού οχήματος.  

               Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ακόμα, το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» μέσω του οποίου οι δικαιούχοι μπορούν να επωφεληθούν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιβράβευση που ανέρχεται σε 40% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, με μέγιστο ποσό τα 17.500 ευρώ, για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επίσης, υπάρχει επιβράβευση 5000 ευρώ για την υποχρεωτική απόσυρση Ε.Δ.Χ οχήματος ταξί καθώς επίσης και επιδότηση 500 ευρώ για την αγορά «έξυπνου» φορτιστή. Υπάρχουν επιπλέον προνόμια για διαφορετικές κατηγορίες ιδιοκτητών τα οποία μπορούν να αναζητήσουν οι δικαιούχοι στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων Ταξί μηδενικών εκπομπών ρύπων CO2 μέσω των οικονομικών αυτών ενισχύσεων.

               Η επέκταση του δικτύου φόρτισης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους με αυτοπεποίθηση και άνεση. Η δημιουργία περισσότερων σημείων φόρτισης σε δημόσιους χώρους, σε εμπορικά κέντρα και σε επιχειρήσεις συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Σήμερα, υπάρχουν 5556 σημεία φόρτισης σε ολόκληρη τη χώρα, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να βρουν όλα τα σημεία φόρτισης χρησιμοποιώντας την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (gov.gr) αλλά και εξειδικευμένες εφαρμογές. Πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να τοποθετήσουν φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, γεγονός που έχει καθοριστικό ρόλο και στα έσοδα των επιχειρήσεων. Έτσι, οι υποδομές φόρτισης πολλαπλασιάζονται σταδιακά σε όλες τις περιοχές της χώρας ενθαρρύνοντας τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

           Είναι γεγονός ότι η αυξημένη ευαισθητοποίηση για τα θέματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις στην κινητικότητα, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μέσω του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά» μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί σχετικά με τη βιωσιμότητα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποτελούν μία πιο φιλική λύση για το περιβάλλον σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα, λόγω των χαμηλότερων εκπομπών αεριών, εφόσον φορτίζονται με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από καθαρές πηγές ενέργειας. Η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων μειώνει τη ρύπανση του αέρα σε αστικές περιοχές, καθώς δεν προκαλούν εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων που σχετίζονται με την καύση καυσίμων. Επίσης, είναι ένας τρόπος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενώ μειώνεται η ηχορύπανση στις πόλεις αφού τα ηλεκτρικά οχήματα είναι σχεδόν αθόρυβα.  Έτσι, η απόκτηση ενός τέτοιου οχήματος αποτελεί μια «πράσινη» επιλογή, συμβάλλοντας στη μείωση της ανθρώπινης επίδρασης στο περιβάλλον και στην προαγωγή μιας πιο βιώσιμης μεταφοράς.

          Επιπλέον, η συνεχής βελτίωση της τεχνολογίας σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και η αύξηση της διάρκειας της μπαταρίας και της απόδοσής τους, έχει καταστήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο ελκυστική επιλογή για πολλούς καταναλωτές. Ο χρόνος φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων γίνεται όλο και λιγότερος, γεγονός που διευκολύνει τους οδηγούς και μειώνει τους χρόνους αναμονής ενώ η δυνατότητα ανάκτησης μπαταρίας μέσω της πεδήσεως αποτελεί ένα ακόμα θετικό στοιχείο. Ακόμα, η τεχνολογική πρόοδος στους ηλεκτρικούς κινητήρες οδηγεί σε αυξημένη απόδοση και αποτελεσματικότητα, προσφέροντας καλύτερη επιτάχυνση και απόκριση, καθώς και μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Το κόστος συντήρησης, επίσης, είναι χαμηλότερο από τα συμβατικά αυτοκίνητα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Η «πράσινη» τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων και τα κόστη συντήρησης

          Μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται σχετικά με το πόσο οικολογικά είναι τελικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πόσο πιο «πράσινα» από τα συμβατικά. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρισμού σε κάθε χώρα. Εν συνεχεία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στο κόστος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται. Η ενεργειακή κρίση που συνέβη το 2022 ανάγκασε τις κυβερνήσεις να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς οι τιμές ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν, κυρίως η τιμή του φυσικού αερίου. Επίσης, με την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας των καταναλωτών ώστε να η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να μην εξαρτάται τόσο από τις τιμές των ορυκτών καυσίμων.

         Το κόστος φόρτισης και συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα παραδοσιακά οχήματα με εσωτερική καύση. Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου συνήθως κοστίζει λιγότερο από την αντίστοιχη ποσότητα καυσίμου που απαιτείται για την κίνηση ενός βενζινοκίνητου οχήματος. Επιπλέον, η συντήρηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι συνήθως φθηνότερη, καθώς δεν υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη όπως κινητήρες εσωτερικής καύσης ή συστήματα εξάτμισης που χρειάζονται συνεχή συντήρηση και αντικατάσταση. Επιπλέον, πολλά ηλεκτρικά οχήματα προσφέρουν εκτεταμένες εγγυήσεις για τις μπαταρίες τους, μειώνοντας έτσι το κόστος αντικατάστασής τους σε περίπτωση προβλημάτων. Συνολικά, αυτά τα οικονομικά οφέλη καθιστούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μια ολοένα και πιο ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές, ενθαρρύνοντάς τους να υιοθετήσουν την ηλεκτροκίνηση.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κεφαλονιά

 

          Τον τελευταίο καιρό και στο νησί οι εγκαταστάσεις φόρτισης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, καθιστώντας πιο εύκολο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες να ενσωματώσουν τα ηλεκτρικά οχήματα στον τρόπο ζωής τους. Ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η παρουσία ηλεκτρικών οχημάτων στο νησί μπορεί να είναι μια επιπλέον προσέλκυση για τους τουρίστες που επιθυμούν μια πιο βιώσιμη εμπειρία ταξιδιού.

         Σε συνομιλίες μας με εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων είδαμε το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μια από τις εταιρίες φάνηκε θετική προς τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μάλιστα θα διαθέτει, όπως μας ενημέρωσε, ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την επόμενη χρονιά. Σε αντίθεση με άλλη εταιρία που εξέφρασε αρνητική άποψη για την ηλεκτροκίνηση λέγοντάς μας ότι δεν θεωρούνται εύχρηστα, κατά την άποψή τους, και ότι ο τρόπος φόρτισής τους είναι περισσότερο επιβλαβής για το περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα, γεγονός που τα κατηγοριοποιεί ως «μη πράσινα». Η εταιρία αυτή δεν διατίθεται να προσθέσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις υπηρεσίες της. Υπάρχουν, λοιπόν, ποικίλες απόψεις για την ηλεκτροκίνηση, όπως είδαμε.

         Είναι, όμως, γεγονός ότι η ηλεκτροκίνηση αναπτύσσεται συνεχώς και στο νησί μας.  Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τοποθετούν ηλεκτρικούς φορτιστές, καθιστώντας πιο εύκολη την χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σίγουρα είναι και ένα βήμα που έχει οικονομικό όφελος καθώς μπορούν να αποκομίζουν κέρδη μέσω της κοστολόγησης της φόρτισης των οχημάτων. Επιπλέον, η τοποθέτηση ενός φορτιστή συμβάλλει και στην αύξηση των επισκεπτών αφού είναι πιθανότερο να επιλέξουν τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» προσφέρει προνόμια στις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να συμμετάσχουν για την τοποθέτηση ηλεκτρικών φορτιστών με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου δημόσιας φόρτισης σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οικονομικά προνόμια, εγκατάσταση και σύνδεση των φορτιστών στο δίκτυο.  Έτσι, η τοποθέτηση υποδομών φόρτισης γίνεται πιο ελκυστική και πολλές επιχειρήσεις κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Κεφαλονιά τουλάχιστον 15 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

         Ο Δήμος Αργοστολίου έχει εκπονήσει σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ΣΦΗΟ), που όμως δεν έχει ξεκινήσει ως σήμερα. Το σχέδιο με προϋπολογισμό 39.680 ευρώ περιλαμβάνει την χωροθέτηση  δημόσιων σημείων επαναφόρτισης και θέσεων στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου επαναφόρτισης. Από το καλοκαίρι του 2022 ο δήμος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΦΗΟ, όπου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή ηλεκτρονική διαβούλευση για τη συμμετοχή όλων των κατοίκων ή επισκεπτών του δήμου. Μέσω της καταγραφής των απόψεων μέσω των ερωτηματολογίων επιλέχθηκαν τα ακριβή σημεία τοποθέτησης φορτιστών, οι οποίοι όμως δεν τοποθετήθηκαν. Έτσι, στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονταν 31 σημεία δημόσιας φόρτισης, από τα οποία τα 20 βρίσκονται στο Αργοστόλι. Επιπλέον, προβλέπει ένα σημείο φόρτισης στον Αγκώνα, 3 στη Δ.Ε. Λειβαθούς, ένα στη Δ.Ε. Ομαλών και 6 στη Δ.Ε. Ελείου- Πρόννων. Ο δήμος είχε μάλιστα δημοσιεύσει φωτογραφίες με τα ακριβή σημεία τοποθέτησης των φορτιστών. Ο εκπρόσωπος του δήμου για το θέμα δεν θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματά μας σχετικά. Ακόμα, λοιπόν, περιμένουμε την πραγματοποίηση του σχεδίου δύο χρόνια μετά την εκπόνησή του.

          Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ηλεκτροκίνηση αυξάνεται σημαντικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθώντας και η Ελλάδα. Αυτή η ανάπτυξη αρχίζει σιγά σιγά να φαίνεται και στην Κεφαλονιά. Με την αύξηση της διαθεσιμότητας και της ποικιλίας των ηλεκτρικών μοντέλων, οι καταναλωτές στην Κεφαλονιά επιλέγουν όλο και συχνότερα αυτήν την πράσινη εναλλακτική. Οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται και οι τιμές να γίνονται πιο ανταγωνιστικές. Με τη συνεργασία των κατασκευαστών, των κυβερνητικών φορέων και της κοινωνίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και καθαρή κινητικότητα, ενθαρρύνοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο νησί.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek
Scroll to Top