Υδροδότηση: Το αγαθό που δεν είναι αυτονόητο στην Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το νησί φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες που αναζητούν τις απέραντες παραλίες και το γαλάζιο του Ιονίου Πελάγους, ενώ στο νησί κατοικούν πάνω από 30000 μόνιμοι κάτοικοι. Ωστόσο, παρά την ομορφιά της η Κεφαλονιά αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών: την έλλειψη νερού, ιδίως κατά τους ζεστούς και ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες, όπως και πολλά άλλα νησιά της χώρας μας.

Παρόλο που η Κεφαλονιά διαθέτει πλούσιους υδάτινους πόρους, η εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού αποτελεί πρόκληση που απασχολεί την τοπική κοινότητα. Από τις συχνές διακοπές υδροδότησης μέχρι την έλλειψη πόσιμου νερού σε ορισμένες περιοχές, το πρόβλημα της υδροδότησης αποτελεί προτεραιότητα για τους κατοίκους και τους φορείς λήψης αποφάσεων Οι κάτοικοι συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς τα νερά δεν φτάνουν με την επιθυμητή σταθερότητα και συχνά πρέπει να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις ανάγκες τους. Επιπλέον, ορισμένες περιοχές του νησιού αντιμετωπίζουν έλλειψη πόσιμου νερού, προκαλώντας άμεσα προβλήματα υγιεινής και άνεσης στους κατοίκους τους. Αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εμφανές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν η ζήτηση για νερό αυξάνεται λόγω του τουρισμού, αφήνοντας περιοχές απροστάτευτες από την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση για την αύξηση της τιμής του νερού στην περιοχή του Ληξουρίου προκάλεσε σοβαρή ανησυχία. Αυτή η απόφαση, που ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά βάρη. Επιπλέον, στη Σάμη, μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Κεφαλονιάς, το πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι ιδιαίτερα αισθητό. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε καθαρό νερό, καθιστώντας αυτό ένα καίριο ζήτημα για την υγεία και την ευημερία της περιοχής. Συνολικά, η Κεφαλονιά αντιμετωπίζει μια σημαντική κρίση νερού, η οποία απαιτεί άμεση δράση και στρατηγική προγραμματισμένη προς το μέλλον για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ευημερία του νησιού.

Το πρόβλημα της Σάμης

Το πρόβλημα της υδροδότησης στο Δήμο Σάμης της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας αποτελεί μία σοβαρή πρόκληση που επηρεάζει πολλές περιοχές. Από τις απομακρυσμένες Δημοτικές Κοινότητες όπως η Καρυά και το Βαρύ, που δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε νερό από δίκτυο, καθώς τώρα κατασκευάζεται ένα νέο δίκτυο υδροδότησης, μέχρι άλλες περιοχές όπου το υφιστάμενο δίκτυο είναι επισφαλές και αντιμετωπίζει προβλήματα, η κατάσταση είναι ανησυχητική.

Συγκεκριμένα, σε ορισμένες περιοχές το δίκτυο υδροδότησης είναι παλαιωμένο και προβληματικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στενώσεις λόγω της παρουσίας αλάτων και να πέφτει η πίεση του νερού. Σε άλλες περιοχές, η παροχή νερού προς τα νοικοκυριά είναι ελάχιστη, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη νερού για αρκετές ημέρες, ενώ οι κάτοικοι αναγκάζονται να προμηθεύονται νερό από ιδιώτες με βυτία, με σημαντικό κόστος. Πέραν αυτών, οι δεξαμενές που προμηθεύονται νερό από τη λίμνη Άβυθο δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο ή καθαρισμό, ενώ πολλές από αυτές δεν διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες για τη μεταφορά νερού. Συνεπώς, η ποιότητα του νερού που παρέχεται στους κατοίκους είναι αμφίβολη και ανησυχητική.

Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με την αύξηση της κατανάλωσης λόγω τουριστικών εγκαταστάσεων και της ανάγκης για νερό στα νοικοκυριά, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Παρά τις άδειες που εκδίδονται για τουριστικές εγκαταστάσεις και πισίνες, λίγα μέτρα λαμβάνονται για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων. Έτσι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δίνεται προτεραιότητα στα τουριστικά καταλύματα αντί για τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων. Το κυριότερο εμπόδιο είναι το υψηλό κόστος των έργων υδροδότησης, τα οποία συχνά είναι ανεξίτηλα για τους δημότες και τις τοπικές αρχές. Παράλληλα, αιτήματα για την κατασκευή φραγμάτων προστασίας και την αξιοποίηση των παραδοσιακών μεθόδων υδροδότησης δεν έχουν λάβει την ανταπόκριση που αξίζουν, ούτε από τις τοπικές αρχές ούτε από την κεντρική κυβέρνηση. Παρά τις υπάρχουσες έρευνες και μελέτες για την κατασκευή φραγμάτων, η εκτέλεση των έργων δεν πραγματοποιείται, παρά τη δυνατότητα τους να παρέχουν νερό σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Σάμης και ακόμη και στην Ιθάκη.

Το πρόβλημα της Παλικής

Η υδροδότηση αποτελεί ένα από τα πλέον κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Ληξουρίου στην Κεφαλονιά. Η πόλη του Ληξουρίου και πολλές Δημοτικές Κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, καθώς το διαθέσιμο νερό δεν είναι πόσιμο και η ποιότητά του υποβαθμίζεται σημαντικά λόγω υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη πόσιμου νερού αποτελεί σταθερή πραγματικότητα, ενώ οι διακοπές στο δίκτυο υδροδότησης είναι συχνές, ιδίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Η αυξημένη κατανάλωση νερού λόγω του τουρισμού συνιστά πρόσθετο πρόβλημα, καθώς η υπερβολική απαίτηση μειώνει ακόμα περισσότερο την πίεση στο δίκτυο υδροδότησης και προκαλεί διακοπές στην παροχή νερού σε ολόκληρες περιοχές. Οι κάτοικοι και οι κτηνοτρόφοι εξυπηρετούνται με βυτία, με την προμήθεια νερού να γίνεται ολοένα και πιο δαπανηρή και δυσεύρετη.

Εν μέσω αυτής της κρίσης, η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος αντιμετωπίζει εμπόδια και αντιφάσεις. Η προτεραιότητα συχνά δίνεται σε ανθυγιεινές λύσεις, όπως οι αφαλατώσεις, που ενδέχεται να επιφέρουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Παράλληλα, η αδυναμία επίλυσης του προβλήματος δημιουργεί συναισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες, καθώς η κατάσταση δείχνει να μην αλλάζει παρά τις διαδοχικές κυβερνητικές προσπάθειες. Ωστόσο, η λύση φαίνεται να βρίσκεται στην κατασκευή τριών φραγμάτων στην περιοχή της Παλλικής. Τα φράγματα στις περιοχές της Κατωγής, της Λυχνιάς και των Δελλαπορτάτων αναμένεται να παρέχουν μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης, συλλέγοντας και χρησιμοποιώντας τις πλούσιες πηγές επιφανειακών υδάτων που υπάρχουν στην περιοχή τον χειμώνα.

Οι μελέτες για την κατασκευή αυτών των φραγμάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αποτελώντας μια ουσιαστική πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος της υδροδότησης στο Δήμο Ληξουρίου. Η ολοκλήρωση και η εκμετάλλευση αυτών των έργων θα επέφερε ουσιαστικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή, όμως το έργο δεν έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια.

Και ενώ δεν φτάνουν όλα αυτά, πρόσφατα προαναγγέλθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού στο Δήμο Ληξουρίου. Έτσι, στο πλαίσιο του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Α. Γαλάτης ανέφερε συγκεκριμένα την ανάγκη για αυξήσεις στις χρεώσεις του νερού, προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη της ΔΕΥΑΚ και να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητά της. Αυτές οι αλλαγές φαίνεται να βασίζονται σε μια απόφαση της ΔΕΥΑΚ, η οποία συντονίζεται με τη Δημοτική Αρχή, και αποσκοπεί στο να αναχαιτίσει τα οικονομικά προβλήματά της αντλώντας χρήματα από τους λογαριασμούς νερού των κατοίκων. Αυτή η επιλογή, ωστόσο, επιφέρει μια σειρά από προβλήματα που απειλούν την οικονομική ευημερία των νοικοκυριών στο Ληξούρι.

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού προκύπτουν σε μια περίοδο όπου το νερό δεν είναι καν πόσιμο. Η ίδια η υδροδότηση αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα ποιότητας, και η επίλυση αυτών των ζητημάτων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Ενώ οι αρχές επιδεικνύουν αποφασιστικότητα στην επιβολή νέων χρεώσεων στους κατοίκους, οι ίδιοι δεν κάνουν τίποτα για να διασφαλίσουν την ποιότητα του νερού που παρέχεται. Οι περιοχές που δεν έχουν πόσιμο νερό αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα επαρκούς υδροδότησης, ενώ τα σχέδια για τη βελτίωση της υδροδότησης συνήθως παραμένουν ανεκπλήρωτα.

Η επικείμενη αύξηση των τιμών του νερού αναμένεται να πλήξει σκληρά τις οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις στο Ληξούρι. Ενώ οι λογαριασμοί μεγαλώνουν, η ποιότητα του νερού παραμένει σε αμφίβολο επίπεδο, δημιουργώντας ένα κλίμα ανησυχίας και δυσπιστίας στην κοινότητα. Ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτήν την πραγματικότητα, η πολιτική τάξη δεν δείχνει ενδιαφέρον ή αποφασιστικότητα να παρέμβει. Αντί να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών, φαίνεται να επικεντρώνονται σε άλλες προτεραιότητες, αφήνοντας τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν μόνα τους την οικονομική πίεση.

Είναι πλέον καιρός να αναλάβουν δράση οι αρμόδιες αρχές για να αντιμετωπίσουν αυτό το άμεσο και σοβαρό πρόβλημα. Η κοινότητα του Ληξουρίου αξίζει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικό και προσιτό νερό, χωρίς να υφίστανται αδικαιολόγητες αυξήσεις στους λογαριασμούς της. Είναι καιρός να επικεντρωθούν οι πόροι και οι προσπάθειες στην εύρεση λύσεων που θα εξυπηρετούν το κοινό καλό και θα προστατεύουν τα συμφέροντα των πολιτών.

 

Υδροδότηση στο Αργοστόλι


Η υδροδότηση στο Αργοστόλι μπορεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες περιοχές της Κεφαλονιάς, όμως και εκεί τα προβλήματα είναι εμφανή. Παρά το γεγονός ότι το νερό είναι πόσιμο, οι διακοπές υδροδότησης είναι πολύ συχνές και ιδίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις συχνά αντιμετωπίζουν την έλλειψη νερού για μεγάλα διαστήματα, προκαλώντας αναστάτωση και ανασφάλεια στην καθημερινότητά τους. Ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν η ζήτηση για νερό είναι σημαντικά υψηλότερη λόγω του τουρισμού και των καθημερινών αναγκών, οι διακοπές στην υδροδότηση εντείνονται περαιτέρω, δημιουργώντας προβλήματα λειτουργίας τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη για βελτίωση και ενίσχυση του υδραγωγείου της περιοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή παροχή υψηλής ποιότητας νερού σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

 

Συνολικά, είναι φανερό το μεγάλο πρόβλημα υδροδότησης σε πολλές περιοχές της Κεφαλονιάς, που προκαλεί δυσαρέσκεια στους κατοίκους της. Είναι επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών. Εν έτη 2024, όπου το νερό είναι το σημαντικότερο αγαθό, θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη η πρόσβαση σε πόσιμο νερό για όλους τους ανθρώπους. Η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου και βιώσιμου συστήματος υδροδότησης πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την Κεφαλονιά. Μόνο με τη συνεργασία των δημοτικών αρχών, των τοπικών φορέων και της κοινότητας μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για την υδροδότηση του νησιού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek
Scroll to Top