Διαλύοντας το Στίγμα: Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» αλλάζει ζωές σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς – Ζακύνθου – Ιθάκης “ΜΕΤΑΒΑΣΗ” αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα υποστήριξης και φροντίδας σε θέματα ψυχικής υγείας. Μέσα από ένα διεπιστημονικό δίκτυο που δρα με ευελιξία και αμεσότητα, η μονάδα καλύπτει τόσο σοβαρές ψυχιατρικές νόσους όσο και ήπιες διαταραχές. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η κα. Αικατερίνη Γαρμπή, επιστημονικά υπεύθυνη της μονάδας, μας μιλά για τη λειτουργία, τις προκλήσεις και τον κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της πρωτοβουλίας.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που παραχώρησε η κα. Γαρμπή στο thekefalonianglobe.com. 

  • Ας ξεκινήσουμε με δυο λόγια για το τι ακριβώς κάνει η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς – Ζακύνθου – Ιθάκης. Ποιος είναι ο κύριος στόχος της;

Αρχικά να πούμε πως η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας χρηματοδοτείται και ελέγχεται από το Υπουργείο Υγείας και αποτελεί μία από τις διάφορες μονάδες ψυχικής υγείας που υπάρχουν. Ο κύριος σκοπός της μονάδας είναι η πρόληψη θεμάτων ψυχικής υγείας, ενώ παράλληλα παρέχει θεραπεία και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Με άλλα λόγια, η μονάδα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ψυχικών προβλημάτων.

Όταν αναφερόμαστε σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, εννοούμε ψύχωση όπως η σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και σοβαρές καταθλίψεις. Παράλληλα, υπάρχουν και περιπτώσεις πιο ήπιων θεμάτων ψυχικής υγείας, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία των νευρώσεων.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένος αριθμός αιτημάτων από ηλικιωμένα άτομα, μια τάση που εμφανίζεται σε όλη τη χώρα. Συνήθως, δεν είναι τα ίδια τα ηλικιωμένα άτομα που απευθύνονται στη μονάδα, αλλά μέλη της οικογένειάς τους, όπως οι σύζυγοι ή τα παιδιά τους. Οι συγγενείς ζητούν υποστήριξη τόσο για ψυχολογικά θέματα όσο και για διάγνωση, καθώς συχνά δεν είναι ξεκάθαρο αν το πρόβλημα αφορά άνοια ή άλλα ψυχολογικά ζητήματα.

Όσο πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα ψυχικής υγείας, τόσο πιο απίθανο είναι να ζητήσει βοήθεια το ίδιο το άτομο. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο που απαιτεί την προσοχή μας. Η σοβαρότητα της κατάστασης συχνά καθιστά αδύνατη τη λήψη πρωτοβουλίας από τον ίδιο τον ασθενή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η προσέγγιση της μονάδας ψυχικής υγείας γίνεται από κάποιον κοντινό άνθρωπο, όπως συγγενής ή φροντιστής, που αναγνωρίζει την ανάγκη για βοήθεια.

Από την άλλη, άτομα με ήπια προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος ή ήπιες συναισθηματικές διαταραχές, έχουν συνήθως την επίγνωση της κατάστασής τους και επιθυμούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, γι’ αυτό και απευθύνονται σε μονάδες ψυχικής υγείας.

Τέτοια ήπια θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • σοβαρές απώλειες (πένθος),
  • κρίσεις πανικού,
  • συσσώρευση ψυχοπιεστικών γεγονότων,
  • αναπτυξιακά προβλήματα παιδιών,
  • προβλήματα συμπεριφοράς,
  • οικογενειακά ζητήματα.

  • Τι σημαίνει Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας;

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας έχει δύο βασικούς άξονες λειτουργίας:

  1. Δράσεις Ευαισθητοποίησης στην Κοινότητα
    Η Κινητή Μονάδα πρέπει να είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας είναι να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε την κοινότητα για την ύπαρξη και τη λειτουργία της μονάδας. Είναι σημαντικό άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών, όπως δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, παιδίατροι, αστυνομικοί, ιερείς και άλλοι να γνωρίζουν πώς να κατευθύνουν κάποιον προς τη μονάδα όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Μέσα από συναντήσεις, συζητήσεις και δράσεις ενημέρωσης, επιδιώκουμε να είμαστε συνεχώς σε επαφή με την κοινότητα και να αντιμετωπίζουμε επιμέρους ζητήματα που ανακύπτουν.

  1. Παρεμβάσεις στην Κοινότητα
    Το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας είναι ότι οι υπηρεσίες μας προσφέρονται απευθείας στην κοινότητα. Ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας μας περιλαμβάνει κατ’ οίκον επισκέψεις και παρεμβάσεις, ειδικά σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής δεν μπορεί να έρθει στη μονάδα, είτε λόγω της κατάστασής του είτε επειδή ζει σε απομακρυσμένες περιοχές.


Η Κινητή Μονάδα έχει σταθερή παρουσία σε περιοχές όπως:

  • Ιθάκη
  • Ληξούρι
  • Πόρος
  • Έρισσος
  • Λειβαθώ

Αυτή η ευελιξία είναι που την κάνει «κινητή». Δεν είναι μια στατική υπηρεσία περιορισμένη σε έναν φυσικό χώρο. Αντίθετα, προσαρμόζεται στις ανάγκες και πηγαίνει εκεί όπου βρίσκεται ο ασθενής, παρέχοντας υποστήριξη απευθείας στον τόπο του.

  • Πόσους ασθενείς έχει εξυπηρετήσει η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς και Ιθάκης από την ίδρυσή της;

Από το 2007, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας έχει εξυπηρετήσει περίπου 3.500 ασθενείς. Από αυτούς, 253 ασθενείς πάσχουν από διπολική ψύχωση.


Η μονάδα στελεχώνεται από μια διεπιστημονική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει:

  • ψυχολόγους,
  • κοινωνικούς λειτουργούς,
  • νοσηλευτή,
  • παιδοψυχίατρο,
  • ψυχίατρο.

Η ομάδα καλύπτει όλες τις απαραίτητες ειδικότητες για την αντιμετώπιση τόσο των σοβαρών όσο και των πιο ήπιων θεμάτων ψυχικής υγείας.


Αυτή τη στιγμή, η μονάδα βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του προσωπικού, με στόχο την πρόσληψη τουλάχιστον τεσσάρων ακόμη ατόμων. Η ενίσχυση αυτή κρίνεται αναγκαία για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες της περιοχής και να συνεχιστεί η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

  • Ποια είναι η προσέγγιση της Κινητής Μονάδας όταν οι ασθενείς δεν επιθυμούν να συνεργαστούν; Ποιον ρόλο παίζει η οικογένεια σε αυτές τις περιπτώσεις;

Αυτό ήταν ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα πρώτα χρόνια λειτουργίας μας, κυρίως λόγω απειρίας αλλά και επειδή δεν γνωρίζαμε πλήρως τον τομέα και τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα. Υπήρχαν πάρα πολλές διαρροές. Συχνά, ένας συγγενής ξεκινούσε τη διαδικασία, προσπαθούσε να φέρει το άτομο που πάσχει, αλλά πολλές φορές ούτε εμείς ούτε και οι συγγενείς μπορούσαμε να πείσουμε το άτομο στην πρώτη φάση με αποτέλεσμα να μην προχωράει η διαδικασία της συνεργασίας.

Επομένως, μετά από προσεκτική μελέτη συγκεκριμένων περιπτώσεων και στο πλαίσιο μιας ερευνητικής δουλειάς που έχουμε ξεκινήσει πρόσφατα, έχουμε κατανοήσει την ανάγκη να αλλάξουμε εντελώς την προσέγγισή μας.


Πλέον, δίνουμε μεγάλη έμφαση στο άτομο που ζητάει βοήθεια, δηλαδή στον συγγενή ή το κοντινό φιλικό πρόσωπο που κάνει το αίτημα. Αυτό το πρόσωπο είναι συνήθως ο άνθρωπος που βρίσκεται πιο κοντά στον ασθενή και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία.

Η προσέγγισή μας εστιάζει στο να βοηθήσουμε το άτομο που κάνει το αίτημα να:

  • συνειδητοποιήσει το πρόβλημα,
  • κατανοήσει τη δική του στάση απέναντι στο πρόβλημα,
  • βρει τρόπους να ασκήσει μια ήπια αλλά αποτελεσματική πίεση/στάση, ώστε το άτομο που πάσχει να έρθει πιο κοντά στην υπηρεσία.

Αφού γίνει αυτό, τότε και ο συγγενής και ο ασθενής εισέρχονται σε μια διαδικασία συνεργασίας. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να μπορέσει η θεραπεία να έχει τη σωστή ροή και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  • Πώς λειτουργεί η Κινητή Μονάδα;

Όταν κατατίθεται ένα αίτημα, ένα μέλος του προσωπικού αναλαμβάνει την ευθύνη για την παρακολούθηση του περιστατικού, λειτουργώντας ως πρόσωπο αναφοράς. Ο ρόλος του προσώπου αναφοράς είναι να:

  • Συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του ασθενή.
  • Διατηρεί επαφή με τον ασθενή και να τον υποστηρίζει σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει.
  • Επικοινωνεί με τον ψυχίατρο σε περιπτώσεις όπου απαιτείται περαιτέρω ιατρική παρέμβαση.

Ο ρόλος του ψυχιάτρου


Ο ψυχίατρος αναλαμβάνει τη διάγνωση της ασθένειας, τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και την παρακολούθησή της. Από τη στιγμή που ο ψυχίατρος εμπλέκεται, υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ αυτού και του προσώπου αναφοράς, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική παρακολούθηση του ασθενή.


Ακόμη και όταν ο ψυχίατρος δεν είναι φυσικά παρών στη μονάδα, η άριστη επικοινωνία και συνεργασία εντός της ομάδας εξασφαλίζουν ότι καλύπτονται τυχόν κενά. Η λειτουργία αυτή αποδεικνύει ότι, αν και η φυσική παρουσία του ψυχιάτρου θα ήταν ιδανική, η καλή συνεννόηση και η ομαδική εργασία μπορούν να προσφέρουν ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς.

  • Θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για τις επιστημονικές έρευνες στις οποίες έχει συμμετάσχει η Κινητή Μονάδα.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας έχει συμμετάσχει σε σημαντικές έρευνες που αναδεικνύουν τη συμβολή της στην αντιμετώπιση σοβαρών ψυχικών ασθενειών, όπως η ψύχωση και η διπολική διαταραχή.

Ψύχωση

Η ψύχωση παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του ατόμου. Όσο περισσότερο καθυστερεί να ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο περισσότερο το άτομο παραμένει παροπλισμένο, ζώντας σε έναν κόσμο φόβου. Η έλλειψη κατάλληλης παρέμβασης επηρεάζει όχι μόνο τον ασθενή αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.

Διπολική διαταραχή

Τα άτομα με διπολική διαταραχή είναι συχνά πιο λειτουργικά. Εργάζονται, δημιουργούν οικογένειες και συνεχίζουν τη ζωή τους. Ωστόσο, όταν δεν λαμβάνουν θεραπεία έγκαιρα, η κατάσταση μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη, με σοβαρές επιπτώσεις στις ευκαιρίες και την ποιότητα ζωής τους.

  1. Έρευνα για το Πρώτο Επεισόδιο Ψύχωσης

Η πιο πρόσφατη έρευνά μας επικεντρώθηκε στο πρώτο επεισόδιο ψύχωσης. Σε συνεργασία με άλλες κινητές μονάδες ψυχικής υγείας, συγκεντρώσαμε στοιχεία για την ηλικία εκδήλωσης και την προσέλευση των ασθενών στις μονάδες.

Διαπιστώσαμε ότι, όπως και σε παγκόσμια κλίμακα, όταν πρόκειται για την έναρξη μιας ψυχικής ασθένειας -κυρίως κοντά στην εφηβεία ή την πρώιμη εφηβεία-, το στίγμα είναι τόσο έντονο και τόσο μεγάλος ο φόβος που τα άτομα και οι οικογένειες δεν απευθύνονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Έτσι, χάνεται ένα πολύ σημαντικό χρονικό διάστημα για να μπορέσει να δεχτεί το άτομο που κάνει έναρξη του πρώτου ψυχωσικού επεισοδίου σοβαρή και κατάλληλη βοήθεια. Αντί αυτού, περιορίζονται σε μια φαρμακολογική θεραπεία από ιδιώτη γιατρό. Αυτή η καθυστέρηση έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργικότητα του ατόμου, καθώς χάνεται κρίσιμος χρόνος για ουσιαστική παρέμβαση.

  1. Έρευνα για τη Μείωση των Ακούσιων Νοσηλειών

Η πρώτη έρευνα που δημοσιεύσαμε έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα  της Κινητής Μονάδας όσον αφορά τη μείωση των ακούσιων νοσηλειών. Εκεί είδαμε πως σε ένα δείγμα ασθενών με ψύχωση που είχε κατεγραμμένο το ιστορικό 176 νοσηλείες, οι ασθενείς ήταν περίπου 100 – 108 και αυτό ήταν το δείγμα μας. Μόνο οι 30 ήταν εκούσιες νοσηλείες και 146 ήταν ακούσιες. Είδαμε ότι υπήρξε μείωση 45,9% στον αριθμό των νοσηλειών μετά την έναρξη της θεραπείας της Κινητής Μονάδας. Αυτό το εύρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς αποδεικνύει ότι:

  • Η φαρμακευτική αγωγή,
  • Η υποστήριξη και εκπαίδευση της οικογένειας,
  • Και η συνολική κοινωνική υποστήριξη του ατόμου,
    οδηγούν σε σημαντική μείωση των υποτροπών και των ακούσιων νοσηλειών.
  • Έχετε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις ψυχοπαθολογικές νόσους που αντιμετωπίζετε συχνότερα στις περιοχές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης;

Σύμφωνα με φετινά στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2024, εξυπηρετήθηκαν 376 ασθενείς σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. Από αυτούς:

  • 20% ζήτησαν βοήθεια λόγω ψύχωσης,
  • 1,6% αφορούσαν διπολική διαταραχή,
  • 18% παρουσίαζαν συναισθηματικές διαταραχές,
  • 24% είχαν αγχώδεις διαταραχές,
  • 14,6% αφορούσαν συμβουλευτική γονέων,
  • 10,6% ψυχοεκπαίδευση γονέων
  • 6,8% αφορούσαν άλλες κατηγορίες.

Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στις σοβαρές ψυχιατρικές νόσους, παρόλο που δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε πλήρως τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Δυστυχώς, λόγω των περιορισμένων πόρων, δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις τοπικές ανάγκες. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει επιλογή, η προτεραιότητα δίνεται στα περιστατικά σοβαρών ψυχιατρικών νόσων. Αυτό απαιτεί μια σαφή ιεράρχηση, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμβολή του ψυχιάτρου, ο οποίος είναι κρίσιμος για την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων.

  • Για ποιους λόγους παρατηρείτε ότι ορισμένοι ασθενείς διακόπτουν τη συνεργασία τους με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας;
  1. Άρνηση στη θεραπεία λόγω στίγματος

Ο κύριος λόγος διακοπής της θεραπείας είναι το έντονο κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με τα θέματα ψυχικής υγείας. Αυτό οδηγεί πολλούς ασθενείς να αρνούνται τη θεραπεία, δυσκολεύοντας τη συνεργασία με τη μονάδα.

  1. Αλλαγές ψυχιάτρων

Ένας δεύτερος λόγος σχετίζεται με τις συχνές αλλαγές ψυχιάτρων στη μονάδα. Αυτές οι αλλαγές, που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, αποτέλεσαν ένα σημαντικό μειονέκτημα της μονάδας. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, το «πρόσωπο αναφοράς» αναλαμβάνει να διατηρήσει τη συνέχεια στη φροντίδα του ασθενή, χτίζοντας μια πιο στενή και σταθερή σχέση, έτσι ώστε η συνεργασία με τη μονάδα να παραμένει σταθερή, ακόμα και αν ο ψυχίατρος χρειαστεί να αποχωρήσει.

  1. Αρνητική στάση της οικογένειας

Η αρνητική στάση της οικογένειας απέναντι στη θεραπεία αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το εμπόδιο, έχουμε τροποποιήσει τη στρατηγική μας, εστιάζοντας στη συνεργασία με την οικογένεια.

  • Ποια είναι η σημασία της Κινητής Μονάδας για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών; Πώς επιδρά η ύπαρξή της στην καθημερινότητα των νησιωτών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη; Και ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην παροχή υπηρεσιών στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη;

Με την Ιθάκη έχουμε περάσει δύσκολα. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να βελτιώσουμε την παρέμβασή μας εκεί. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει καλύτερη διείσδυση στην τοπική κοινωνία, αν και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, όπως οι μετακινήσεις προσωπικού. Δεν είναι εύκολο να παραμείνει κάποιος στην Ιθάκη, όμως πλέον έχουμε σταθερή παρουσία κάθε εβδομάδα, κάτι που μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε στα πιο σοβαρά αιτήματα.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο του έργου μας, μας ενδιαφέρει η βελτίωση της ζωής των ασθενών. Για αυτόν τον λόγο έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες που προάγουν την εξωστρέφεια και την καταπολέμηση του στίγματος. Έχουμε δημιουργήσει καλλιτεχνικές ομάδες, όπως ομάδες χορωδίας, τόσο στην Ιθάκη όσο και στο Ληξούρι. Αυτές οι δράσεις έχουν θετικό αντίκτυπο και ενισχύουν την κοινωνική ένταξη των ατόμων με ψυχικά νοσήματα. Με περισσότερο προσωπικό, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρέμβασή μας στην Ιθάκη.

Οι δυσκολίες

Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις γενικότερα. Στο παρελθόν υπήρχε ένας κοινωνικός συνεταιρισμός που αφορούσε την επαγγελματική ένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, ο οποίος δυστυχώς έκλεισε το 2011. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη πληγή. Μάλιστα, επειδή ανέλαβα πρωτοβουλία να τον κρατήσω ενεργό, βρέθηκα αντιμέτωπη με προβλήματα που δεν μου αναλογούσαν.

Υπάρχουν επίσης σοβαρά ζητήματα στέγασης. Για παράδειγμα, έχουμε ασθενείς που ζουν με την ηλικιωμένη μητέρα τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν η μητέρα δεν μπορεί πλέον να τους φροντίσει, προκύπτει σοβαρό ζήτημα για το τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια συρρίκνωση και μια απόσυρση του κράτους στον τομέα αυτό. Τώρα αυτό που πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει πολύ αρνητικά και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τις υπηρεσίες που φροντίζουν ασθενείς κατά της εξάρτησης, είναι το γεγονός πως το κράτος προσπαθεί να βγάλει την ευθύνη από τον κρατικό προϋπολογισμό και να περάσει τη χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό νομίζουμε πως θα απορρυθμίσει εντελώς όλο το σύστημα.

  • Τέλος, πώς έχει αντιδράσει η τοπική κοινωνία στις υπηρεσίες που παρέχετε; Έχετε δει αλλαγές στη στάση απέναντι στα θέματα ψυχικής υγείας;

Θα σας πω μερικά  ενδεικτικά παραδείγματα. Πρώτα απ΄όλα έχουν αρχίσει και απευθύνονται στη μονάδα άτομα από την τοπική κοινωνία που στο παρελθόν δε θα μπορούσαν ή δε θα τολμούσαν να ζητήσουν βοήθεια.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι ολοένα και περισσότερα αιτήματα προέρχονται από νεότερους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πιο λειτουργικοί. Για μένα αυτό είναι ένα σημάδι ότι η κοινωνία έχει αγκαλιάσει την Κινητή Μονάδα και την εμπιστεύεται.

Άλλο ενδεικτικό είναι ότι έχουμε ανοίξει τη Γενική Συνέλευση της ΑΜΚΕ, στην οποία συμμετέχουν άτομα που έχουν δει το έργο μας και θέλουν να βοηθήσουν. Στη συνέλευση συμμετέχουν, για παράδειγμα γιατροί, φαρμακοποιοί και συγγενείς ατόμων που ωφελούνται από τις υπηρεσίες μας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια “ομάδα φίλων” που στηρίζουν το έργο μας. Με αυτόν τον τρόπο προωθούμε και τη διαφάνεια που για εμάς είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Θέλουμε να αποφεύγονται οι δαιμονοποιήσεις και να αναγνωρίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν κάτι ουσιαστικό, επειδή το πιστεύουν βαθιά, χωρίς προσωπικά συμφέροντα.


Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω χαρακτηριστικά πως το 2019 διοργανώσαμε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν γονείς, συγγενείς και μέλη της κοινότητας. Ήταν μια σημαντική στιγμή, καθώς λειτούργησε ως γιορτή συνύπαρξης, συμπερίληψης και ευαισθητοποίησης απέναντι στο στίγμα.

Αυτή η εκδήλωση άφησε θετικές εντυπώσεις, και τώρα σκεφτόμαστε να την επαναλάβουμε, δημιουργώντας μια μεγαλύτερη γιορτή που θα φέρει κοντά ακόμη περισσότερους ανθρώπους. Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη συνύπαρξη και να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε το στίγμα γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας.

Κλείσιμο

Ομολογουμένως, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΑμΚΕ “ΜΕΤΑΒΑΣΗ” έχει αποδείξει ότι, με αφοσίωση, διαφάνεια και συνεργασία, μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση του στίγματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Μετάβασης” πατώντας το σύνδεσμο.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek
Scroll to Top