Κεφάλαιο παραλία του Μύρτου: Τα δυσβάσταχτα πρόστιμα, η διαχείριση και το μέλλον της

Η παραλία του Μύρτου στην Κεφαλονιά είναι με διαφορά η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού και μία από τις πιο ξακουστές σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Ωστόσο, το καμάρι του νησιού φέτος το καλοκαίρι απασχόλησε την επικαιρότητα όχι για την άγρια ομορφιά της αλλά για τα δυσθεώρητα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον Δήμο Σάμης γι΄αυτήν. Ειδικότερα, επιβλήθηκε πρόστιμο 1.565.672,00€ στο Δήμο από την Κτηματική Υπηρεσία Κεφαλληνίας αλλά και πρόστιμο και σφράγιση από την ΑΑΔΕ των υπηρεσιών (καντίνα – ξαπλώστρες) για την μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών για ενοικίαση ομπρελών.

Το γεγονός αυτό όπως είναι αναμενόμενο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της παραλίας, αλλά και τη διαχείρισή της. Εν προκειμένω, στο ρεπορτάζ της thekefalonianglobe.com καταγράφονται αναλυτικά τα πεπραγμένα, οι θέσεις της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης όπως επίσης και μερικές σημαντικές νομικές λεπτομέρειες, ενώ γίνεται αναφορά και στην αξία της παραλίας του Μύρτου για το νησί.

Το χρονικό της υπόθεσης

Φέτος, άλλαξε ο νόμος για τη διαχείριση και τον έλεγχο του Αιγιαλού επομένως είναι διαφορετική και η διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθήσει ένας δήμος εφόσον επιθυμούσε να διαχειρίζεται ο ίδιος τμήμα του αιγιαλού ή της παραλίας και όχι να το αναλάβει ένας ιδιώτης. Αναφορικά με την αλλαγή του νόμου, αρχές Σεπτεμβρίου 2024 ο αναπληρωτής Δημάρχου Σάμης Σπύρος Σπαθής, σε δημόσια τοποθέτησή του σε τοπικό ραδιοφωνικό μέσο είχε πει πως «φέτος για την παραχώρηση των παραλιών έγινε ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Η παραλία Μύρτος στην Κεφαλονιά έχει ειδικό καθεστώς και παραχωρείται τα τελευταία 22 χρόνια στο Δήμο Σάμης. Οι προϋποθέσεις φέτος ήταν τέσσερις: Α) Να εγγυηθεί ο Δήμος Σάμης ότι δεν θα νοικιάσει τη συγκεκριμένη παραλία σε ιδιώτες. Β) Να διαχειριστεί την ακτή ο ίδιος ο Δήμος. Γ) Η παραχώρηση αφορούσε 2.000 τετραγωνικά μέτρα για 100.000 ευρώ και Δ) Να εξουσιοδοτήσουμε τον Δήμαρχο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως και έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ωστόσο, η υπόθεση της παραλίας του Μύρτου, σύμφωνα με τον κ. Καβαλλιεράτο Γιώργο, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Σάμης, ο οποίος μίλησε στο thekefalonianglobe.com, ξεκινά όταν, στις 8 Απριλίου 2024, η παράταξή του ζητά από τη Δημοτική Αρχή να συγκληθεί συμβούλιο για τη συζήτηση των τουριστικών προορισμών. Στις 19 Απριλίου, πραγματοποιείται δημοτικό συμβούλιο όπου αναλύεται η κατάσταση των τουριστικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της παραλίας Μύρτου. Στις 26 Απριλίου, η Κτηματική Υπηρεσία Κεφαλληνίας αποστέλλει έγγραφο στον δήμο Σάμης, παραθέτοντας τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν εάν ο δήμος αποφασίσει να κρατήσει την παραλία στη διαχείρισή του.  Μετά από έναν μήνα, στις 28 Μαΐου. στο νέο δημοτικό συμβούλιο, αποφασίζεται κατά πλειοψηφία ότι η παραλία θα παραμείνει υπό την ευθύνη του δήμου χωρίς να δημοπρατηθεί σε τρίτους, ενώ εξουσιοδοτείται ο δήμαρχος να προχωρήσει με τα απαιτούμενα έγγραφα. Στα μέσα Ιουνίου, ο δήμαρχος υποβάλλει το σχετικό αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία, χωρίς όμως να λάβει κάποια απάντηση είτε θετική είτε αρνητική, όπως εξηγεί ο ίδιος ο δήμαρχος Σάμης, κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας μιλώντας στο thekefalonianglobe.com. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα η Κτηματική Υπηρεσία  επισκέπτεται την παραλία του Μύρτου για έλεγχο και επιβάλλει πρόστιμο 1.565.672,00€ στον Δήμο.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, συγκλήθηκε δημοτικό συμβούλιο με θέμα την ενημέρωση για την παραλία του Μύρτου. Εκεί αποφασίστηκε ομόφωνα να συγκληθεί εκ νέου δημοτικό συμβούλιο στο οποίο θα είναι παρόντες όλοι οι τέσσερις δήμαρχοι της Κεφαλονιάς και τη Ιθάκης (Μιχαλάτος, Κατσιβέλης, Δρακουλόγκωνας, Στανίτσας), ο βουλευτής, ο Περιφερειάχης Ιονίων Νήσων  κ. Ιωάννης Τρεπεκλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Ευστάθιος – Σωτήριος Κουρής με την παρουσία πολιτών προκειμένου να διατρανωθεί η θέση της περιοχής και να συσταθεί μια αντιπροσωπεία για να μεταβεί στην Αθήνα. Ο δήμαρχος Σάμης, μας ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές οι διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει η συνάντηση όλων των παραπάνω προσώπων.

 

Διαφωνίες αναφορικά με τη διαχείριση του ζητήματος

Ο κ. Καβαλλιεράτος καταλογίζει στην δημοτική αρχή μερίδιο της ευθύνης για την επιβολή προστίμου λέγοντας πως «ο δήμαρχος καθυστέρησε πάρα πολύ να τρέξει όλη αυτήν τη διαδικασία και βρεθήκαμε κάποια στιγμή χωρίς να έχουμε ενημέρωση ότι την παραλία δε την πήραμε. Καθυστερήσαμε περίπου δύο μήνες, δηλαδή από τη στιγμή που ήρθε το χαρτί να παραλάβουμε την παραλία μέχρι να στείλουμε το αίτημα για να την κρατήσουμε, μεσολάβησαν δύο μήνες. Εδώ το τοπίο είναι θολό. Στο διάστημα αυτό των δύο μηνών που πέρασε, χαθήκαν προθεσμίες με αποτέλεσμα όταν πήγαμε στην κτηματική υπηρεσία, να υπάρχει μια ασάφεια». Σχετικά με το πρόστιμο, μάλιστα, ο κ. Καβαλλιεράτος καταγγέλει πως η αντιπολίτευση δεν ενημερώθηκε άμεσα για το γεγονός.

Από τη μεριά του, ο κ. Δρακουλόγκωνας απαντά και διευκρινίζει πως ακόμη και αν είχαν ολοκληρωθεί νωρίτερα οι διαδικασίες, πάλι δε θα μπορούσε να αποφευχθεί το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου. Ειδικότερα, αναφέρει πως «το πρόστιμο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρόστιμο που αφορά την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών για τις οποίες ομπρέλες και ξαπλώστρες, είχαμε ζητήσει να μας δοθεί χώρος στις 17 Ιουνίου, και εδώ είναι η αντιπολίτευση που έρχεται και λέει πως θα έπρεπε να το είχαμε ζητήσει πολύ νωρίτερα. Ωστόσο, γι’ αυτό το κομμάτι σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο ήταν 360.000 ευρώ.

Από την άλλη, όσον αφορά τους διαδρόμους που οδηγούν στην καντίνα και το πάτωμα της καντίνας για το οποίο ουδέποτε είχαμε ζητήσει να μας παραχωρηθεί ως δήμος, το ποσό που μας επιβλήθηκε είναι 1.205.000 ευρώ. Συνεπώς ακόμη και αν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες νωρίτερα, το πρόστιμο που θα γλυτώναμε θα ήταν οι 360.000 ευρώ».

Μάλιστα, αναφορικά με το ύψος του προστίμου, ο δήμαρχος τονίζει πως είναι υπερβολικά μεγάλο. Ειδικότερα, αναφέρει πως «η δική μου θέση είναι πως ακόμη και αν πούμε πως είναι ορθό να πιστωθεί πρόστιμο, το ύψος αυτού είναι τεράστιο. Μας αντιμετωπίζουν σα να είμαστε ιδιώτης, ενώ είμαστε ο δήμος και προσφέρουμε υπηρεσίες όχι με σκοπό το κέρδος αλλά την εξυπηρέτηση».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Σάμης, κ. Νίκος Αθανασάτος,  από την άλλη πλευρά, καταγγέλλει λάθος προσέγγιση του ζητήματος εξ αρχής. «Η δική μας άποψη ήταν ότι εξαρχής δεν έπρεπε να πάμε να νοικιάσουμε την παραλία. Δηλαδή, ουσιαστικά δε θα αποδεχόμασταν τον νόμο. Η παραλία του Μύρτου είναι δική μας, είναι περιουσιακό στοιχείο της περιοχής», ανέφερε ο κ. Αθανασάτος, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του για την εξέλιξη της υπόθεσης.  «Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Δεν μας ευνοεί το νομικό πλαίσιο και ο δήμαρχος κάνει κάποιες κινήσεις μόνος του. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση κινητοποιούμε τον λαϊκό παράγοντα», υπογραμμίζει ο κ. Αθανασάτος.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που ο κ. Αθανασάτος θέλει να τονίσει, σε σχέση με τις άλλες παρατάξεις αναφορικά με την παραλία του Μύρτου, όπως ο ίδιος αναφέρει είναι πως «η διαφορά μας εμάς είναι ότι δε θέλουμε ο δήμος να χαρατσώνει τον κόσμο. Σημειωτέο ότι ο δήμος είχε την ομπρέλα με δύο ξαπλώστρες 15 ευρώ και επιπλέον 5 ευρώ το άτομο. Άρα λοιπόν εμάς, μία βασική μας διαφορά είναι ότι δε θέλουμε να την έχει ο δήμος και να χαρατσώνει τον κόσμο. Εμείς θέλουμε ελεύθερες παραλίες για τον λαό ή έστω ένα συμβολικό ποσό για να βγαίνουν τα έξοδα. Επί της ουσίας θέλουμε ελεύθερες και καθαρές παραλίες».

Τι μέλλει γενέσθαι

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Σάμης, προχωράει η διαδικασία προκειμένου να συσταθεί το συμβούλιο παρουσία όλων των φορέων και αιρετών πολιτικών του τόπου προκειμένου τότε να ληφθεί μια κοινή πολιτική απόφαση. Ακόμη, ο δήμαρχος τόνισε πως «έχουν γίνει συζητήσεις με την Αθήνα και εξετάζονται διάφορες λύσεις. Το ζήτημα είναι σε εξέλιξη». Μάλιστα, όπως μας ενημερώνει ο δήμαρχος, πριν λίγες ημέρες στην τρίτη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, υιοθετήθηκε η θέση του νησιού, δηλαδή να απαλειφεί το πρόστιμο και να παραδοθεί η διαχείριση του Μύρτου στον δήμο. «Μας στηρίζουν απόλυτα», εξέπεμψε ο δήμαρχος θέλοντας να διατρανώσει την αισιοδοξία του. Πέρα από αυτά, υπάρχει ακόμη η προθεσμία για άσκηση ανακοπής σε σχέση με το πρόστιμο που επιβλήθηκε, την οποία και θα ζητήσει η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Από την πλευρά του, ο κ. Καββαλιεράτος υπογραμμίζει πως χρέος του δημάρχου είναι να ανεβάσει το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα και να κινηθεί συλλογικά και όχι ατομικά. «Προσωπικά θεωρώ πως δεν υπάρχουν προσωπικές πολιτικές σε αυτό το θέμα. Αυτό το θέμα πρέπει να ανέβει ψηλά στην ατζέντα και της κοινωνίας και των τοπικών πολιτικών». Ακόμη, ο κ. Καβαλλιεράτος τονίζει την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων και της συμμετοχής των πολιτών, καθώς η παραλία του Μύρτου έχει μια μοναδική πολιτιστική και οικονομική αξία για την περιοχή. Μάλιστα, όπως ο ίδιος τονίζει οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της παραλίας θα ήταν σοβαρές και η διατήρησή της υπό την ευθύνη του δήμου είναι κρίσιμη για την τοπική κοινωνία και τον τουρισμό της Κεφαλονιάς.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που θέλει να στείλει ο δήμαρχος της Σάμης είναι πως «εμείς σίγουρα θα παλέψουμε και αισιοδοξούμε ότι το πρόστιμο δε θα μείνει στο ποσό που είναι σήμερα. Αυτό όμως που κυρίως μας αφορά και είναι ο αγώνας μας είναι ότι θέλουμε ο Μύρτος να παραμείνει στη διαχείριση του δήμου. Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι τη διαχείριση της παραλίας θα την έχει οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον δήμο. Σε αυτό συμφωνώ με την αντιπολίτευση και προσυπογράφω αυτό που είπε ο επικεφαλής της μειοψηφίας ότι ο Μύρτος για τον δήμο μας είναι ότι είναι η Ακρόπολη για την Αθήνα. Να είναι δημόσιος ο χαρακτήρας της παραλίας, αυτό μας ενδιαφέρει. Το πρόστιμο είναι το 1% που μας απασχολεί, το υπόλοιπο 99% είναι να παραμείνει ο Μύρτος στη διαχείριση του δήμου Σάμης, να έχει δημόσιο χαρακτήρα».

Το ζήτημα των ευθυνών και ο ρόλος της Πολιτείας

Στην εξίσωση των δύο ήδη γνωστών προστίμων ο κ. Νίκος Αθανασάτος, έρχεται να προσθέσει το σενάριο ενός τρίτου προστίμου από μια οικογένεια τουριστών που παραθέριζαν πέρσι το καλοκαίρι στο νησί και όσο βρισκόντουσαν στην παραλία Μύρτος, μία πέτρα από το βουνό έπεσε και τραυμάτισε τον άντρα ο οποίος νοσηλεύτηκε στο Ρίο. Η οικογένεια, σύμφωνα με τον κ. Αθανασάτο ζητάει 300.000 ευρώ.

Με αφορμή αυτήν την υπόθεση ο κ. Αθανασάτος έρχεται να θίξει ένα ακόμη ζήτημα που χρήζει προσοχής, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό της διαχείρισης απαιτητικών ζητημάτων από έναν μικρό δήμο, όπως ο δήμος Σάμης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ο ίδιος πως «πρόκειται για έναν μικρό δήμο που, όπως ξέρετε, είναι ασφυκτικά περιορισμένος, οπότε δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια. Στην παραλία του Μύρτου πέφτουν πέτρες και πάνω στα αυτοκίνητα. Τη διαχείριση αυτής της κατάστασης θα πρέπει να αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών, καθώς οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Σάμης είναι πενιχρές. Εγώ αν ήμουν δήμαρχος θα το είχα καταγγείλει στην κυβέρνηση ότι ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει τέτοιες ευθύνες καθώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Τι άλλαξε ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις σε παραλίες

 

Ο νέος νόμος 5092/2024 για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές άπτεται σημαντικών θεμάτων που σχετίζονται με την παραχώρηση των αιγιαλών, όπως η οριοθέτησή τους, οι διαγωνισμοί για την παραχώρησή τους, οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων και η αντιμετώπιση των παραβάσεων. 

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, κυρίως αναφορικά με την οριοθέτηση του αιγιαλού.

Με το νέο νόμο θεσπίζονται κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι 7 σημαντικότερες αλλαγές που θεσπίζονται με το νέο νόμο, όπως τις καταγράφει το υπουργείο Οικονομικών, είναι οι ακόλουθες:

  1. Θεσπίζεται διαφανής ηλεκτρονική διαδικασία για τη δημοπράτηση των παραλιών

Αρχής γενομένης από το 2024, όλες οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται από την Κτηματική Υπηρεσία και όχι από τους Δήμους. Η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που εγγυάται τη διαφάνεια και αποκλείει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Η διακήρυξη θα αναρτάται στην πλατφόρμα και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου τουλάχιστον είκοσι ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας. Στην πλατφόρμα θα αναρτώνται τα στοιχεία (συντεταγμένες, πολύγωνο και αεροφωτογραφίες) κάθε παραχώρησης, η διάρκεια, οι όροι της παραχώρησης, και ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων.

Οι παραχωρησιούχοι θα καταβάλλουν ελάχιστο τίμημα, που προκύπτει από μαθηματικό τύπο με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, συντελεστή βαρύτητας της δραστηριότητας και τον συντελεστή βαρύτητας του αιγιαλού ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραλίας.

Οι δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν το 2024, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, θα ολοκληρωθούν ως τις 15 Μαΐου. Από το 2025 και μετά οι διαδικασίες θα ολοκληρώνονται ως τις 31 Μαρτίου.

  1. Καθιερώνονται οι «απάτητες παραλίες»

Καθιερώνονται οι αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.. Οι απάτητες παραλίες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και πρόταση του πρόταση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

  1. Θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες στη διαχείριση των παραλιών ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών

Στις παραλίες που θα παραχωρούνται προς εκμετάλλευση τίθενται όρια προκειμένου να διασφαλίζεται η διέλευση των πολιτών και να υπάρχουν επαρκείς ελεύθεροι χώροι. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 50% της παραλίας πρέπει να μένει ελεύθερο και ταυτόχρονα το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης ή 30% για παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura που δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες. Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά, ή 4 μέτρων αν πρόκειται για περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν σε εφαπτόμενα κτίρια) και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα.

Επίσης δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο από 150 τ.μ.

  1. Εισάγονται αυστηρότατες υποχρεώσεις για όσους μισθώνουν παραλίες

Θεσπίζονται εννέα συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε όλες τις περιπτώσεις, οι οποίες προβλέπονται από το νόμο αλλά θα περιλαμβάνονται και στη σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, ο παραχωρησιούχος:

  • Διασφαλίζει την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία.
  • Διασφαλίζει τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία στους αιγιαλούς και τις παραλίες που θα προβλεφθούν με – Υπουργική Απόφαση, εγκαθιστώντας ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτησή τους, εφόσον δεν έχουν εγκατασταθεί από τον Δήμο,
  • Περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σύμφωνα με τα όρια που θέτει το νομοσχέδιο (60% της παραχωρούμενης έκτασης ή 30% αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία) και διατηρεί ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων.
  • Διατηρεί καθημερινά καθαρό το παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας.
  • Αναρτά σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα, η οποία επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση, με ηλεκτρονικό τρόπο στα προσδιοριστικά στοιχεία της παραχώρησης, όπως τις συντεταγμένες, τον αριθμό της απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού και του παραχωρησιούχου και το διάγραμμα της παραχώρησης.
  • Τοποθετεί κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Φροντίζει για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της μορφολογίας της ακτής
  • Παραδίδει τον παραχωρηθέντα χώρο στην αρχική κατάσταση μετά το πέρας της διάρκειας της παραχώρησης και απομακρύνει τα κινητά στοιχεία κατά τις περιόδους που καθορίζονται στη σύμβαση παραχώρησης.
  • Διασφαλίζει την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο.
  1. Κατοχυρώνεται ο ρόλος των πολιτών για την προστασία των παραλιών από τις αυθαιρεσίες

Δημιουργείται ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κλπ. που θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες. Κάθε παραχώρηση θα αντιστοιχεί σε QR code, που θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου και στην πινακίδα σήμανσης του αιγιαλού ή της παραλίας που τοποθετείται υποχρεωτικά στο σημείο. Μέσω της ίδιας εφαρμογής οι πολίτες θα βλέπουν το διάγραμμα του τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας που έχει παραχωρηθεί και θα μπορούν άμεσα να υποβάλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν παρατηρήσει αυθαίρετη κατάληψη ή υπέρβαση της παραχώρησης.

  1. Αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες (drones, δορυφόροι) για αποτελεσματικότερους ελέγχους από την πολιτεία

Με το νέο νόμο προβλέπεται ότι θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες (drones, δορυφόροι) για να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι των παραλιών από την πολιτεία. Παράλληλα, δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός, με μικτά κλιμάκια ελέγχου, από στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του δήμου, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των εισαγγελικών αρχών ενώ προβλέπονται και μικτά κλιμάκια.

  1. Επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης των παραλιών

Οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη. Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνονται ενώ αν υπάρχουν παράνομες κατασκευές κατεδαφίζονται.

Σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος όπως και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.

Αν έχει γίνει υπέρβαση της παραχώρησης οι ποινές ξεκινούν από πρόστιμα και κλιμακώνονται σε απαγόρευση συμμετοχής σε δημοπρασίες καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Με τις αλλαγές που επήλθαν στη Βουλή το πλαίσιο αυστηροποιείται περαιτέρω καθώς οι πιο σοβαρές κυρώσεις (αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις και αναστολή λειτουργίας) επιβάλλονται όταν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 30% της παραχώρησης (αντί για 50 % που προβλεπόταν αρχικά).

Για πρώτη φορά καθιερώνονται πρόστιμα για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, από 2.000 έως 60.000 ευρώ. Προβλέπονται επίσης ποινικές κυρώσεις για όποιον επιφέρει στον αιγιαλό ή την παραλία οιαδήποτε μεταβολή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα.


Συνοψίζοντας, η παραλία του Μύρτου βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα, καθώς τα υψηλά πρόστιμα και η αβέβαιη διαχείρισή της εγείρουν ερωτήματα για το μέλλον της. Σε αυτήν το κρίσιμο σημείο απαιτείται πολιτκή πρωτοβουλία, ομοφωνία και ομοψυχία από τους εμπλεκόμενους φορείς και τον κόσμου του νησιού. Το μέλλον της παραλίας εξαρτάται πλέον από τη δυνατότητα συνεννόησης των εμπλεκόμενων φορέων και την αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κρίσης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek
Scroll to Top