Ναυάγια: Οι υγροί τάφοι στην Κεφαλονιά προσφέρουν ένα πολυδιάστατο ταξίδι στον χρόνο 

Το Ιόνιο Πέλαγος, με τα κρυστάλλινα νερά του και τον πλούτο της θαλάσσιας ζωής, αποτελεί μια από τις πιο γοητευτικές θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, αποτελεί σταθερά έναν καίριο διάδρομο για την εμπορική και στρατιωτική δραστηριότητα, λειτουργώντας ως σταυροδρόμι πολιτισμών και πολιτικών δυνάμεων. Εκτός από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, το Ιόνιο φιλοξενεί επίσης μια σειρά από ιστορικά ναυάγια, που όχι μόνο αποτελούν υγρά μουσεία, αλλά προσφέρουν και μαγευτικές εμπειρίες για καταδύσεις, ενώ παράλληλα συμβάλλουν σημαντικά στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο νησί των Ιονίων, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η στρατηγική της θέση και οι ασταθείς καιρικές συνθήκες του Ιονίου συντέλεσαν στο να φιλοξενεί ένα πλήθος ναυαγίων· πολλά από τα οποία διαθέτουν μεγάλη ιστορική αξία. Γι’ αυτό άλλωστε τα αρχαία και γενικά τα ιστορικά ναυάγια προστατεύονται από την Εθνική νομοθεσία αλλά και από τις Διεθνείς αρχές προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα υποβρύχια μνημεία, όπως αλλιώς μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε, αφηγούνται ιστορίες πολέμων, εμπορικών διαδρομών και προσωπικών τραγωδιών.

Τα ναυάγια και οι ύφαλοι λειτουργούν ως καταφύγια αλλά και ως τροφή για πλήθος θαλάσσιων ειδών συμβάλλοντας σημαντικά στη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Με άλλα λόγια, αυτά τα υποθαλάσσια μνημεία της ιστορίας αποτελούν πολύτιμα οικοσυστήματα. Ωστόσο παράλληλα, τα ίδια ναυάγια αποτελούν και θανατηφόρες παγίδες λόγω των χαμένων αλιευτικών διχτυών, που συχνά μπλέκονται πάνω τους με αποτέλεσμα να παγιδεύουν θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια, φώκιες και ψάρια· πλάσματα που δεν μπορούν να απελευθερωθούν μόνα τους και τελικά πεθαίνουν.

Μελετώντας πιο εστιασμένα τα ναυάγια στην Κεφαλονιά αξίζει να ξεκαθαριστεί εξ αρχής πως αν και δεκάδες πλοία και υποβρύχια κείτονται στον πυθμένα της θάλασσας, ωστόσο το μεγάλο μουσείο του βυθού είναι απέραντο και τα βαθιά νερά του Ιονίου σε συνδυασμό με την κατασκευή και τη διαμόρφωση των πλοίων καθιστούν αρκετά δύσκολη την έρευνα.

Σημαντικά ναυάγια γύρω από την Κεφαλονιά

Α. Αρχαία Ναυάγια
  1. Όρμος Γαγιάνα Κεφαλληνίας (Πρωτοελλαδική περίοδος, 2.750 – 2.000 π.Χ.)
    Ερευνήθηκε το 2000 και ανελκύθηκαν 3 σχεδόν ακέραιες υδρίες.
  2. Ακρωτήρι Ξι Κεφαλληνίας (Ελληνιστική περίοδος, 3-2ος αι. π.Χ.)
    Ερευνήθηκε το 1980. Βρέθηκαν 3 μαρμάρινες βάσεις κιόνων, 2 κιονόκρανα, και 6 αγάλματα.
  3. Νησίδα Δασκαλιό Κεφαλληνίας (Ρωμαϊκή περίοδος, 1ος αι. π.Χ. – 2ος αι. μ.Χ.)
  4. Όρμος Αντίσαμος Κεφαλληνίας (Ρωμαϊκή περίοδος, 1ος αι. π.Χ. – 2ος αι. μ.Χ.)

 

Β. Ναυάγια του 18ου & 19ου αιώνα
  1. Champion (1771)
    Αγγλικό πλοίο που χάθηκε ανοικτά της Κεφαλονιάς κατά την διάρκεια πλου από τα «Current Islands» προς το Bristol.
  1. Jane (1816)
    Αγγλικό πλοίο που ναυάγησε σε ύφαλο ανοιχτά της Κεφαλονιάς.
  1. Flora (1816)
    Δικάταρτο ιστιοφόρο που βυθίστηκε στην Κεφαλονιά στις 5 Δεκεμβρίου.
  1. Tamige (1834)
    Αγγλικό πλοίο που ναυάγησε στην Κεφαλονιά τον Οκτώβριο.
  1. HMS Weazel (προσάραξη +1840)
    Βρετανικό πλοίο που προσάραξε στην Κεφαλονιά στις 14 Δεκεμβρίου 1840.

Γ. Ναυάγια του 20ού αιώνα

Ι. Ναυάγια προγενέστερα του Β’ Π.Π. (1901-1938)

  1. s/v Tobia (1915) – Ιστιοφόρο που βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο U-33 στις 30 Σεπτεμβρίου 1915.
  2. Châteaurenault (1917)
    Γαλλικό καταδρομικό που βυθίστηκε από το γερμανικό υποβρύχιο UC-38.
  1. UC-38 (1917)
    Γερμανικό υποβρύχιο που βυθίστηκε από γαλλικά πολεμικά πλοία.
  1. General Church (προσάραξη 1928)
    Φορτηγό πλοίο που προσάραξε στην Κεφαλονιά στις 23 Φεβρουαρίου 1928.
  1. SS Federico Garolla (1930)
    Ατμόπλοιο δεξαμενόπλοιο που βυθίστηκε μετά από έκρηξη στους λέβητες στις 19 Απριλίου 1930.
  1. s/v Alfa (1937)
    Βοηθητικό ιστιοφόρο που προσέκρουσε σε βράχο και βυθίστηκε στις 26 Οκτωβρίου 1937.

 

ΙΙ. Ναυάγια μεταγενέστερα του Β’ Π.Π. (1946-2000)

  1. Quirinale (1948)

    Ιταλικό επιβατηγό πλοίο που βυθίστηκε στον όρμο Αργοστολίου στις 28 Ιανουαρίου 1948.

  1. Κύθηρα L 185 (προσάραξη 1956)
    Αποβατικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού που προσάραξε στην Σκάλα Κεφαλληνίας στις 21 Νοεμβρίου 1956.
  1. Carinthia V (Superyacht, 1971)
    Πολυτελής θαλαμηγός που βυθίστηκε στις 1 Νοεμβρίου 1971 ανοιχτά της Σκάλας Κεφαλληνίας.
  1. M/V Roro Dania (προσάραξη 1986)
    Οχηματαγωγό πλοίο που προσάραξε στην Άκρα Μούντα στις 11 Οκτωβρίου 1986.

 

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά και πολιτισμικά ενδιαφέροντα ναυάγια στο νησί τα οποία επάξια έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητών αλλά και καταδυτικών τουριστών.

Το Ναυάγιο του Περσέα

Ένα από τα πιο γνωστά ναυάγια της περιοχής είναι το ναυάγιο του βρετανικού υποβρυχίου “Περσέας”, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 52 μέτρων μεταξύ των νησιών Κεφαλονιάς και Ζακύνθου και ναυπηγήθηκε το 1928. Το υποβρύχιο βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε νάρκη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο μοναδικός επιζών, ο Βρετανός δίοπος John Capes, διέφυγε από την ανθρωποθυρίδα του υποβρυχίου και κατάφερε να κολυμπήσει 8 χιλιόμετρα μέχρι την Κεφαλονιά. Εκεί, οι ντόπιοι τον έκρυψαν από τους κατακτητές για 18 μήνες, μέχρι που φυγαδεύτηκε στη Σμύρνη, κερδίζοντας το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το καλοκαίρι του 2020, έξι ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές τεχνικοί δύτες από την ομάδα Ghost Diving πραγματοποίησαν μια αποστολή καθαρισμού του ναυαγίου. Στόχος τους ήταν να αφαιρέσουν τον αλιευτικό εξοπλισμό που είχε καλύψει το υποβρύχιο, προστατεύοντας έτσι τη θαλάσσια ζωή της περιοχής.

Το Ναυάγιο της “ΑΡΝΤΕΝΑ”

Το “ΑΡΝΤΕΝΑ”, ένα πλοίο που ναυπηγήθηκε το 1915 στη Βρετανία, χρησιμοποιήθηκε κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο για στρατιωτικές μεταφορές. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το πλοίο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά αιχμαλώτων Ιταλών. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1943, μια έκρηξη το βύθισε κοντά στην έξοδο του κόλπου του Αργοστολίου, με τραγικό απολογισμό τη ζωή 720 Ιταλών αιχμαλώτων. Οι ακριβείς συνθήκες της βύθισης παραμένουν αδιευκρίνιστες, με πιθανές αιτίες είτε τη σκόπιμη βύθιση από τους Γερμανούς είτε την πρόσκρουση σε ιταλική νάρκη.

Το ρωμαϊκό ναυάγιο με χιλιάδες αμφορείς

Στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, ανακαλύφθηκε ένα ρωμαϊκό ναυάγιο ηλικίας 2.000 ετών, το οποίο αποτελεί ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα ναυάγια που έχουν εντοπιστεί ποτέ στη Μεσόγειο. Το πλοίο, μήκους 34 μέτρων και πλάτους 13 μέτρων, βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση με τη χρήση σόναρ, αποκαλύπτοντας χιλιάδες αμφορείς και άλλα κεραμικά σκεύη που προορίζονταν για τη μεταφορά τροφίμων και κρασιού. Οι αμφορείς, που αριθμούν περίπου 6.000, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το ρωμαϊκό εμπόριο και τις ναυτιλιακές διαδρομές της εποχής. Η ανακάλυψη αυτή, που χρονολογείται μεταξύ του 1 π.Χ. και 1 μ.Χ., προσφέρει νέες γνώσεις για την κατασκευή πλοίων και τις εμπορικές πρακτικές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, φωτίζοντας σημαντικές πτυχές της ιστορίας του εμπορίου στη Μεσόγειο.

Καταδυτικός Τουρισμός στην Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά, με τα κρυστάλλινα νερά της και τον πλούτο των ναυαγίων της, έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο προορισμό για τον καταδυτικό τουρισμό. Ο συνδυασμός της φυσικής ομορφιάς, της ιστορικής σημασίας και της ποικιλίας των καταδυτικών τοποθεσιών την καθιστά ιδανική για καταδύτες όλων των επιπέδων. Μάλιστα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα ιστορικά ναυάγια που «ντύνουν» τον βυθό της θάλασσας του Ιονίου και προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες, επιτρέποντας στους δύτες να εξερευνήσουν από κοντά τα υπολείμματα μιας άλλης εποχής.

Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτών των υποβρύχιων θησαυρών προχώρησε στην απελευθέρωση των οργανωμένων και καθοδηγούμενων καταδύσεων σε πολλά ναυάγια της χώρας. Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς, τα τρία ναυάγια που έγιναν επισκέψιμα είναι το υποβρύχιο Περσέας, το SS Ardena και το Carinthia V.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων και η αυστηρή παρακολούθηση των καταδυτικών δραστηριοτήτων διασφαλίζουν ότι οι ιστορικοί αυτοί χώροι θα παραμείνουν ανέπαφοι για τις μελλοντικές γενιές.

Η Κεφαλονιά και το Ιόνιο Πέλαγος συνολικά αποτελούν έναν αληθινό θησαυρό για τους λάτρεις της θάλασσας και της ιστορίας. Τα ιστορικά ναυάγια της περιοχής αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες πολέμων, εξερευνήσεων και ανθρώπινης αντοχής. Ο πλούτος αυτών των ναυαγίων δεν περιορίζεται μόνο στην ιστορία που αφηγούνται, αλλά και στην πολύτιμη συνεισφορά τους στην υποθαλάσσια βιοποικιλότητα και στο περιβάλλον. Από την αρχαιότητα μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ναυάγια του Ιονίου αποκαλύπτουν μια ποικιλία από εμπορικά, πολεμικά και πολιτιστικά στοιχεία που προσφέρουν βαθιά γνώση για το παρελθόν και ένα μοναδικό περιβάλλον για τη θαλάσσια ζωή του παρόντος. Ο καταδυτικός τουρισμός, με τη σειρά του, στην Κεφαλονιά προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, καθώς οι καταδύσεις αποκαλύπτουν τις ιστορίες που κρύβονται κάτω από τα κύματα. Το ταξίδι στον υποβρύχιο κόσμο της Κεφαλονιάς δεν είναι μόνο μια περιπέτεια, αλλά και μια ευκαιρία για να ανακαλυφθεί και να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορία.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek
Scroll to Top