Κρίση στην υγειονομική περίθαλψη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης: Υποστελέχωση, εξαντλημένοι γιατροί και επιτακτικές ανάγκες

Η κατάσταση στην υγειονομική περίθαλψη των νησιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υπερβολική πίεση στους υπάρχοντες γιατρούς και αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού. Η αναβάθμιση των υγειονομικών υποδομών και η δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή των γιατρών είναι επιτακτικές.

Παράλληλα, το πρόβλημα τις υποστελέχωσης είναι χρόνιο και ορατό στα περισσότερα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας και ειδικότερα στις νησιωτικές περιοχές όπου ο φόρτος είναι δυσανάλογος το καλοκαίρι απ΄οτι είναι τον χειμώνα. Το υπουργείο Υγείας πρόσφατα σε μια ανεπιτυχή – όπως αποδείχτηκε- προσπάθεια να καλύψει τα κενά με προσωρινές λύσεις, μπαλώματα και επιτάξεις βρήκε την ιατρική κοινότητα απέναντί του.

Ειδικότερα, η ιατρική κοινότητα αντέδρασε έντονα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού με προσωρινές λύσεις και επιτάξεις, προειδοποιώντας ότι αν ενεργοποιηθεί η διάταξη για την επίταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, θα υπάρξουν σοβαροί τριγμοί. Σε κάθε περίπτωση οι προσπάθειες για κάλυψη έκτακτων εφημεριών με μετακινήσεις γιατρών εντός του ΕΣΥ και με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι βρίσκουν αντίθετους νοσοκομειακούς και ιδιώτες γιατρούς. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) χαρακτηρίζει επαίσχυντη τη ρύθμιση, ενώ στο πλευρό του βρίσκονται η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Σύλλογος Παθολόγων και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

 

Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου

Ο Ιωάννης Φισφής, ουρολόγος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, περιγράφει τη δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. «Υπάρχει πρόβλημα στην παθολογική κλινική καθώς υπάρχει μόνο ένας μόνιμος παθολόγος εδώ και χρόνια και μια άλλη συνάδελφος που έρχεται αποσπασμένη από το παλιό ΙΚΑ» αναφέρει.

Η υποστελέχωση είναι το κυριότερο πρόβλημα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η πίεση αυξάνεται λόγω τουρισμού. «Μέχρι πρότινος προσπαθούσαμε να αποσπούμε τους αγροτικούς γιατρούς στα νοσοκομεία για να καλύπτουν τα κενά» προσθέτει ο κ. Φισφής, τονίζοντας την ανάγκη για μόνιμες λύσεις.

Το πρόβλημα της στέγης αναδεικνύεται ξανά ως μία από τις βασικές αιτίες που δεν έρχονται γιατροί στα νησιά. «Αν και η πολιτεία έχει χαρακτηρίσει τα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς άγονα για να τα κάνει πιο ελκυστικά, οι διατάξεις δεν έχουν εφαρμοστεί. Χρειάζονται κίνητρα. Χωρίς αυτά, οι γιατροί δε θα έρθουν» σημειώνει ο κ. Φισφής.

 

Κίνητρα για άγονες − νησιωτικές περιοχές Άγονο ιατρείο (Άρθρο 43 – Νόμος 4368/2016)

  1. Η παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 4208/2013 (Α΄ 252) τροποποιείται ως ακολούθως: «Για την κατάληψη θέσης κλάδου ιατρού Ε.Σ.Υ. ή την πρόσληψη στο Π.Ε.Δ.Υ., η προϋπηρεσία του ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεου και επί θητεία) στις νησιωτικές περιοχές και στις άγονες ή προβληματικές περιοχές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και στα χαρακτηρισμένα ως άγονα Περιφερειακά Ιατρεία, αναγνωρίζεται και υπολογίζεται στο πενταπλό σε σχέση με την προϋπηρεσία των υπολοίπων ιατρών.Για τους επί θητεία ειδικευμένους ιατρούς, η προϋπηρεσία στις παραπάνω περιοχές υπολογίζεται στο επταπλό».Η παρούσα διάταξη έχει ισχύ από τις 18.11.2013, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4208/2013 (Α΄ 252) για τους ιατρούς που αποφοίτησαν από αυτήν την ημερομηνία και εντεύθεν και για τους ιατρούς που αποφοίτησαν πριν την ημερομηνία αυτή έχει ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
  2. Στην παρ. 2 της με αριθμό Α2δ/Γ.Π οικ. 137/ 31.12.2014 υπουργικής απόφασης (Β΄ 27 /2015) προστίθεται εδάφιο μετά το β΄ εδάφιο ως ακολούθως:  «Για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας της Παθολογίας και της Χειρουργικής επιτρέπεται η υποβολή δύο (2) αιτήσεων, μία σε μερικής και μία σε πλήρους άσκησης νοσοκομεία, μόνον στην περίπτωση υποβολής αιτήσεως μερικής άσκησης σε νοσοκομείο νησιωτικών, άγονων ή προβληματικών περιοχών και με την υποχρέωση της παραμονής του ειδικευόμενου ιατρού σε αυτό ολόκληρο το χρονικό διάστημα της σύμβασής του. Σε περίπτωση που παραιτηθεί και αποχωρήσει από το εν λόγω νοσοκομείο πριν τη λήξη της σύμβασής του, η αίτησή του για το νοσοκομείο πλήρους άσκησης διαγράφεται. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται τα παραπάνω νοσοκομεία μερικής άσκησης των νησιωτικών, άγονων ή προβληματικών περιοχών».
  1. Στην παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 4025/2011 (Α΄ 228) προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:«Ο χρόνος υπηρεσίας των ειδικευμένων ιατρών του Ε.Σ.Υ. που διανύθηκε σε Π.Ε.Δ.Υ.− Κέντρο Υγείας ή σε Π.Ε.Δ.Υ. Περιφερειακό Ιατρείο ή σε Π.Ε.Δ.Υ. Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, ή σε Π.ΕΔ.Υ. Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο σε νησιωτικές, ή άγονες και προβληματικές περιοχές, όπως ορίζονται στο π.δ. 131/1987 (Α΄ 73) και σε σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για την υπηρεσία υπαίθρου επί θητεία, προσμετράται ως χρόνος προϋπηρεσίας για την επιστημονική τους εξέλιξη
  2. Η παρ. 5 του άρθρου 28 του ν. 2646/1998 (Α΄236) τροποποιείται ως ακολούθως:«
  3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται να χαρακτηρίζονται ή να αποχαρακτηρίζονται τα Π.Ε.Δ.Υ.− Περιφερειακά Ιατρεία, Π.Ε.Δ.Υ.−Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Π.Ε.Δ.Υ. − Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία και Π.Ε.Δ.Υ. − Κέντρα Υγείας ως Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας άγονων και προβληματικών περιοχών και να παρέχονται οικονομικά και άλλα κίνητρα στους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου που διορίζονται σε αυτά.»
  4. Το δεύτερο εδάφιο της δεύτερης παραγράφου της περίπτωσης γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 3580/ 2007 (Α΄134), όπως ισχύει, αντικαθίσταται, από την έναρξη της ισχύος του, ως εξής:«Οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών μπορούν να παρέχουν στον επικουρικό ιατρό και τον ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου της περιοχής τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας του, δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών του αυτών».

Κέντρο Υγείας Σάμης

Ο κ. Ευστράτιος Σιφνάκης, γενικός γιατρός και επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Σάμης, περιγράφει την εξουθενωτική πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά. «Από γιατρούς είμαι εγώ, ο κ. Μοσχόπουλος και η κα. Φλαμιάτου, παιδίατρος. Εγώ με τον κ. Μοσχόπουλο καλύπτουμε το Κέντρο Υγείας Σάμης, με τον κ. Μοσχόπουλο να κάνει τις 12 εφημερίες του μήνα και εγώ τις υπόλοιπες, δηλαδή από 18 έως 19» αναφέρει ο ίδιος. Μάλιστα, η συνολική έλλειψη γιατρών από το νησί, έχει οδηγήσει τον κ. Σιφνάκη να πραγματοποιεί μέχρι και 25 εφημερίες τον μήνα, προκειμένου να μπορέσει ο κ. Μοσχόπουλος να βοηθήσει το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς πραγματοποιώντας εκεί έξι εφημερίες καθώς και αυτό αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις, όπως αναφέρει ο κ. Σιφνάκης στο thekefalonianglobe.com.

«Υπάρχει μεγάλη εξάντληση σωματική και ψυχολογική» προσθέτει ο κ. Σιφνάκης, τονίζοντας την ανάγκη για προσθήκη ενός ακόμη μόνιμου γιατρού και μίας νοσηλεύτριας στο κέντρο. Ο κ. Σιφνάκης επικοινωνεί τακτικά με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και τον διοικητή της κ. Γιάννη Καρβέλη για την επίλυση προβλημάτων, και όπως λέει ο ίδιος η ανταπόκριση είναι θετική. Ωστόσο, επαναλαμβάνει πως χρειάζονται επειγόντως ένας μόνιμος γιατρός στο Κέντρο Υγείας Σάμης καθώς οι εφημερίες βγαίνουν δύσκολα, ενώ η απουσία ενός παρασκευαστή ιατρικών εργαστηρίων έχει οδηγήσει σε διακοπή των εργαστηριακών υπηρεσιών εδώ και δύο χρόνια.

Αναφορικά με αυτό το θέμα, ο κ. Σιφνάκης μας αναφέρει την προσπάθειά του να διευκολύνει την κατάσταση των συμπολιτών του. «Απ΄ όταν ανέλαβα εγώ τον Σεπτέμβριο ως επιστημονικά υπεύθυνος στο Κέντρο Υγείας Σάμης προκειμένου να μπορέσω να εξυπηρετήσω τους κατοίκους εδώ της περιοχής, έκανα μια συνεργασία με τον εργαστήριο του νοσοκομείου Κεφαλονιάς. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που γίνεται είναι ότι κάθε Παρασκευή 08:00 – 09:30 το πρωί πραγματοποιούμε αιμοληψίες στο Κέντρο Υγείας Σάμης και η μεταφορά του βιολογικού υλικού γίνεται με δικά μας οχήματα προς το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιας προκειμένου να υπάρχει μια στοιχειώδης εξυπηρέτηση του κόσμου», εξηγεί ο ίδιος.

Πιο στοχευμένα μιλώντας για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Σάμης, τόνισε πως «εγώ αυτήν τη στιγμή ζητάω έναν ειδικό ή γενικό γιατρό παθολόγο, τουλάχιστον μία νοσηλεύτρια ακόμη και έναν παρασκευαστή ιατρικών εργαστηρίων». Ο ίδιος επισημαίνει επίσης την ανάγκη για έναν διοικητικό υπάλληλο και έναν συντηρητή, καθώς η έλλειψη προσωπικού έχει αναγκάσει τους γιατρούς να αναλαμβάνουν ακόμη και τεχνικές εργασίες.

Απαντώντας σε ερώτημα, για ποιον λόγο εκτιμά πως δεν έρχονται γιατροί, ο κ. Σιφνάκης εξηγεί πως χρειάζονται κίνητρα. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει συγκεκριμένα, πως τον καλούν αγροτικοί γιατροί της Σάμης λέγοντάς του πως δυσκολεύονται να βρουν σπίτι στο νησί για να μείνουν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζει εμφατικά ο κ. Σιφνάκης είναι πως παρά τις δυσκολίες χάρη στο φιλότιμο των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, οι πολίτες εξυπηρετούνται σωστά για την ώρα στο Κέντρο Υγείας Σάμης, αλλά «δε μπορούμε να τραβάμε τον έναν γιατρό τη μία μέρα εδώ και την άλλη εκεί, κάτι πρέπει να γίνει».

Κέντρο Υγείας Ιθάκης

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης, όπως περιγράφει η διευθύντρια, Βίνα Γεωργανά. «Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα με τους γιατρούς. Υπάρχει μόνο ένας παθολόγος, ένας παιδίατρος και με σύμβαση ένας καρδιολόγος. Αυτήν τη στιγμή έχουν φύγει όλοι οι αγροτικοί γιατροί» αναφέρει.

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που αναγκάζονται να βασίζονται σε βοήθεια από τον στρατό και προσωρινούς γιατρούς από άλλες περιοχές: «Μας βοηθάει ο στρατός. Μας έστειλε έναν σμηνήτη, ο οποίος κάνει πολλές εφημερίες αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και από τον Πύργο ήρθε ένας γιατρός για έναν μήνα».

Παράλληλα, την τοποθέτηση οπλίτη θητείας, πτυχιούχου Ιατρικής, στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης Β’ προβλέπει κοινή απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη και της προϊσταμένης της γενικής διεύθυνσης υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, αναφορικά με την εν λόγω απόφαση η κα. Γεωργανά τόνισε τη σπουδαιότητά της δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα να καταφτάσει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ωστόσο, παρά την υποστήριξη από τον δήμαρχο και την αρωγή του στην επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, οι διαδικασίες είναι αργές και η έλλειψη προσωπικού είναι έντονη, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο όπως αναφέρει η κα, Γεωργανά, «έχουμε έλλειψη γιατρών και λόγω τουρισμού έχει τριπλασιαστεί ήδη ο κόσμος και έχουμε θέμα.»

Ακόμη, η κ. Γεωργανά τονίζει την ανάγκη για προσλήψεις, ζητώντας τουλάχιστον ακόμη δύο μόνιμους γενικούς γιατρούς και έναν παιδίατρο που να μένει περισσότερο στην Ιθάκη. «Είμαστε καλά εξοπλισμένοι, χέρια να έχουμε να δουλεύουν τα μηχανήματα» προσθέτει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό.

Υπογραφή Σύμβασης για Ανακαίνιση του Νοσοκομείου Αργοστολίου

Άκρως αισιόδοξα είναι τα βήματα που γίνονται στον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων στα δυο νησιά. Ειδικότερα, προ ολίγων μηνών υπεγράφη η σύμβαση για την αναβάθμιση, ανακαίνιση, αναδιαρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, με προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακαίνιση περιλαμβάνει την αλλαγή όλων των ειδών υγιεινής, νέες επενδύσεις πλακιδίων, νέα δάπεδα, νέα εσωτερικά και εξωτερικά κουφώματα, την τοποθέτηση νέων ψευδοροφών, τον χρωματισμό όλων των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών, την τοποθέτηση κλιματισμού καθώς και όλες τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες που εκτείνονται σε όλους τους θαλάμους νοσηλείας, στους διαδρόμους, στους χώρους υγιεινής καθώς επίσης και σε όλους τους βοηθητικούς χώρους.

Η αναδιαρρύθμιση πραγματοποιείται στον χώρο της μονάδας τεχνητού νεφρού και στην επέκτασή του, στη δημιουργία Μαγνητικού Τομογράφου σε υφιστάμενο χώρο, στη μετατροπή των δύο ή ενός από τους δύο πρώτους θαλάμους στο (κτίριο Α΄) σε θαλάμους νοσηλείας στη χειρουργική κλινική, και στην ανακαίνιση της Μαιευτικής κλινικής συνολικού εμβαδού 440 τ.μ. Ακόμη, προστίθεται και η πλήρης ανακαίνιση 45 WC, της παθολογικής, της χειρουργικής και της παιδιατρικής κλινικής, των εξωτερικών ιατρείων και του φυσικοθεραπευτηρίου.

Πέρα από αυτά, στις εργασίες περιλαμβάνεται και η εφαρμογή θερμοπρόσοψης στο κέλυφος του κτιριακού συνόλου του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου αλλά και της πτέρυγας των εργαστηρίων. Αυτές οι εργασίες αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες για τους ασθενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης.

Ανακαίνιση στο Κέντρο Υγείας Σάμης & Ιθάκης

Στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η ανακαίνιση, αναβάθμιση και βελτίωση 168 Κέντρων Υγείας από τα 312 της χώρας. Ανάμεσα σε αυτά τα Κέντρα Υγείας περιλαμβάνονται και τα Κ.Υ. Σάμης και Ιθάκης, για τα οποία προβλέπεται συνολική χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, με 1,5 εκατομμύριο ευρώ να διατίθεται σε κάθε ένα ξεχωριστά.

Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για διάφορες παρεμβάσεις, όπως:

  • Εσωτερικές διαρρυθμίσεις των Κέντρων Υγείας
  • Αποκατάσταση φθορών
  • Εγκατάσταση εξοπλισμού για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες
  • Εργασίες θερμομόνωσης
  • Ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις

Αυτές οι βελτιώσεις θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των υποδομών και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Αναγκαιότητα για Ουσιαστική Παρέμβαση

Όπως γίνεται φανερό από τις τοποθετήσεις των ιατρών στο παρόν ρεπορτάζ, η πολιτεία οφείλει να αναλάβει άμεσα δράση για την ουσιαστική ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Χρειάζεται να προσφέρει ουσιαστικά κίνητρα για την προσέλκυση και την παραμονή των γιατρών στα νησιά, ενισχύοντας τις υποδομές και διασφαλίζοντας την επαρκή στελέχωση των υγειονομικών μονάδων. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης δικαιούνται υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, και η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ότι οι υγειονομικές ανάγκες τους θα καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τέλος, η πολιτεία πρέπει να δράσει αποτελεσματικά, προκειμένου να αποτρέψει την επιδείνωση της κρίσης και να εξασφαλίσει μια υγειονομική περίθαλψη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και της κοινωνίας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek
Scroll to Top