Κεφαλονιά underground | Τι κρύβουν άραγε τα σπήλαια του νησιού;

Από τα βάθη του χρόνου ως τα σπλάχνα της γης, τα σπήλαια υπήρξαν οι πρώτοι ναοί του ανθρώπου — χώροι προστασίας, λατρείας και ανακάλυψης. Χώροι ασυνήθιστα ελκυστικοί και απρόσιτοι για τους πολλούς και “μαζικούς” επισκέπτες. Η περίπτωση της Κεφαλονιάς αξίζει μια περαιτέρω εμβάθυνση γύρω από το ζήτημα των σπηλαίων. Εκεί σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαθεί ανάμεσα στις κατάφυτες πλαγιές του Αίνου, τις κοσμοπολίτικες παραλίες της Μυρτώς και της Αντίσαμου, τα παραδοσιακά χωριά και τις βαριές σκιές της σεισμικής ιστορίας της, εκεί σε αυτόν τον νησιωτικό τόπο και κάτω από την πολύχρωμη αυτή επιφάνεια, ένα παράλληλο σύμπαν, σιωπηλό και σκοτεινό, παραμένει ακόμα σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο.

Όταν μιλάμε για σπήλαια στην Κεφαλονιά, τα ονόματα Μελισσάνη και Δρογκαράτη μονοπωλούν τη δημόσια εικόνα. Όμως το νησί είναι στην πραγματικότητα γεμάτο υπόγειες κοιλότητες, καταβόθρες και σπήλαια, πολλά από τα οποία παραμένουν σχεδόν άγνωστα ακόμα και στους ντόπιους. Αυτό το αφιέρωμα επιχειρεί μια βουτιά κάτω από την επιφάνεια — κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το νησί ως γεωλογικό “παζλ”

Η Κεφαλονιά αποτελεί μια γεωλογική “κόλαση” – ή παράδεισο. Το νησί διατρέχεται από την πιο ενεργή τεκτονική ζώνη της Ευρώπης, τη λεγόμενη «Ζώνη Κεφαλονιάς», εκεί όπου η Ευρασιατική πλάκα συναντά την Αφρικανική. Οι σεισμοί, συχνοί και δυνατοί, σμιλεύουν το έδαφος εδώ και εκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας ένα σκηνικό μοναδικό: καταβόθρες, υπόγεια ποτάμια, καρστικά πεδία και σπήλαια που κόβουν την ανάσα. Από το 1953, που οι σεισμοί κατέστρεψαν τα πάντα, έως σήμερα, το νησί συνεχίζει να “αναπνέει” από τα βάθη. Η ύπαρξη πολλών καταβοθρών (όπως αυτές κοντά στο Αργοστόλι) αποδεικνύει τη δυναμική της γεωμορφολογίας του νησιού.

Τα άγνωστα σπήλαια ήρθε η ώρα να γίνουν… ΓΝΩΣΤΑ

Σπήλαιο Ζερβάτη (Ελειός – Πρόννοι)

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ελάχιστα γνωστά σπήλαια είναι αυτό της Ζερβάτης, κοντά στον Πόρο, όπου ολόκληρα κομμάτια του εδάφους μοιάζουν σαν να έχουν «καταρρεύσει» προς τα μέσα, δημιουργώντας έναν απροσπέλαστο λαβύρινθο. Λίγοι γνωρίζουν ότι στο εσωτερικό του έχουν βρεθεί ίχνη αρχαίων λατρευτικών τελετουργιών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα σπήλαια αυτά συνδέονται με το φαινόμενο των Καταβοθρών – εκεί που το θαλασσινό νερό εισχωρεί στο υπέδαφος και καταλήγει… πού άραγε;

Γιατί οι καταβόθρες αποτελούν μυστήριο;

Το φαινόμενο των καταβοθρών στο Αργοστόλι είναι ίσως το πιο γνωστό, αλλά ταυτόχρονα το πιο παρεξηγημένο. Από τον 19ο αιώνα οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί το θαλασσινό νερό “χάνεται” στο έδαφος και επανεμφανίζεται σε πηγές κοντά στη Σάμη. Το 1963, οι γεωλόγοι Zötl και Maurin απέδειξαν με χρωματιστό ιχνηθέτη ότι υπάρχει υπόγεια υδρολογική σύνδεση. Αυτό το φαινόμενο τροφοδοτεί τις υπόγειες λίμνες και σπήλαια του νησιού, δίνοντας ζωή σε μια ολόκληρη υποθαλάσσια οικονομία – και μυθολογία.

 Σπήλαιο Αγίας Σοφίας, Λουρδάς

Ανεπίσημα χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο σε καιρούς πολέμου. Αν και μικρό, έχει ιδιαίτερη ακουστική και οι τοπικοί κάτοικοι λένε ότι «ακούς φωνές αν καθίσεις μόνος σου μέσα για πολλή ώρα».ν.

Σπήλαιο Αγουλάτα 

Το σπήλαιο Αγουλάτα βρίσκεται στα ορεινά της Σάμης και θεωρείται από τα πιο δύσκολα στην πρόσβαση. Σχηματίζεται μέσα σε ένα μικρό φαράγγι, και η είσοδός του γίνεται μόνο με σχοινιά. Στο εσωτερικό του έχουν καταγραφεί σπάνιες μορφές σταλαγμιτών, ενώ οι υδρολογικές μετρήσεις έδειξαν παρουσία καθαρού υπόγειου νερού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και χαμηλή θερμοκρασία σταθερή όλο το χρόνο.

Σπήλαιο Αγγαλάκι 

Το σπήλαιο Αγγαλάκι, κοντά στη Σάμη, αποτελεί ακόμα ένα κρυφό διαμάντι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 50 μέτρων και χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο και λίμνες με γαλάζια καθαρά νερά. ​Εντυπωσιάζει με τα γαλάζια νερά του και τις υπόγειες λίμνες του. 

Σπήλαιο Χιριδόνι

Στο χωριό Σβορωνάτα, το σπήλαιο Χιριδόνι κρύβει ένα μικρό θαύμα. Με μήκος περίπου 100 μέτρων και βάθος 40 μέτρα, το σπήλαιο συνδέεται με άλλο σπήλαιο, τον Σωτήρα, μέσω υπόγειου αγωγού μήκους 190 μέτρων. Εκεί εντοπίστηκε και ένα μοναδικό είδος ακρίδας, χωρίς φτερά και με ατροφικά μάτια – ένα ζωντανό απολίθωμα της ζωής στο σκοτάδι. Το είδος ακρίδας Dolichopoda kefalonica, το οποίο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Ζει στο απόλυτο σκοτάδι, έχει χάσει την όρασή του και τρέφεται με οργανικά υπολείμματα. Παρόμοια σπάνια είδη έχουν βρεθεί και στα σπήλαια Αγγαλάκι και Αγίας Ελεούσας.

Σπήλαιο Δρογκαράτης

Ολοκληρώνοντας την καταγραφή, δεν γίνεται να μη γίνει αναφορά στα δύο πιο γνωστά σπήλαια του νησιού. Αυτό της Δρογκαράτης και εκείνο της Μελισσάνης, τα οποία επισκέφτονται ετησίες ορδές επισκεπτών. Το σπήλαιο της Δρογκαράτης, κοντά στη Σάμη, είναι ένα θαύμα της φύσης με ιστορία χιλιάδων ετών. Ανακαλύφθηκε τυχαία έπειτα από σεισμό και ξεχωρίζει για τη μεγαλοπρέπειά του, με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που δημιουργούν ένα σχεδόν θεατρικό σκηνικό. Χάρη στην εξαιρετική ακουστική του, φιλοξενεί κατά καιρούς συναυλίες, κάνοντάς το μοναδικό φυσικό «αμφιθέατρο» του νησιού.

Λίμνη – Σπήλαιο Μελισσάνης

Τέλος, το σπήλαιο Μελισσάνη είναι ίσως το πιο μυθικό από τα σπήλαια της Κεφαλονιάς. Βρίσκεται κι αυτό κοντά στη Σάμη και περιλαμβάνει υπόγεια λίμνη με κρυστάλλινα νερά, τα οποία παίρνουν μοναδικές αποχρώσεις όταν οι ακτίνες του ήλιου περνούν από το ανοιχτό ταβάνι του σπηλαίου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ λατρεύονταν οι νύμφες, γι’ αυτό και συχνά αποκαλείται “Σπήλαιο των Νυμφών”.

Ο υπόγειος κόσμος που δεν βλέπουμε

Τα σπήλαια στην Κεφαλονιά δεν ήταν μόνο γεωλογικά φαινόμενα αλλά και χώροι με πολιτιστική σημασία. Πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν για θρησκευτικούς λόγους – όπως το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, όπου σύμφωνα με θρύλους υπήρχε παρεκκλήσι μέσα στον βράχο.

Μεγάλο μέρος αυτών των σπηλαίων κινδυνεύει από ανθρώπινη παρέμβαση ή εγκατάλειψη. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν χρησιμοποιηθεί ως σκουπιδότοποι. Η υπόγεια Κεφαλονιά είναι εκεί, σε αναμονή για τους τολμηρούς. Για όσους δεν αρκούνται στην επιφάνεια. Για εκείνους που ξέρουν ότι το αληθινό πρόσωπο του νησιού μπορεί να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, στο βαθύ, δροσερό υπέδαφος που για αιώνες συνθέτει τους πιο παράξενους χάρτες της φύσης. Το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχει κάτι εκεί κάτω… αλλά αν είμαστε έτοιμοι να το ανακαλύψουμε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek
Μετακινηθείτε στην κορυφή